Predstavnica nevladine organizacije “Astra”, Katrina Ivanović, napominje da je veći broj prijava nestalih devojčica, a najčešći razlog nestanka je bežanje od kuće.

"U većini slučajeva se radi o deci mlađeg uzrasta koja su zalutala ili starijoj koja su svojom voljom pobegla od kuće zbog loših ocena, svađe sa roditeljima i koja se ubrzo vrate. Mali je broj prijava da su deca oteta od strane trećih lica, ali ima dosta prijava roditeljskih otmica, kada dete preko granice odvede roditelj koji nema starateljstvo", rekla je Katraina Ivanović.

Ona je naglasila da Astra od 2012. godine rukovodi evropskim brojem za prijavu nestale dece u Srbiji (116 000), na koji su od početka godine primili 160 poziva, od čega je osam bilo zbog prijave nestanka.

Pogledajte i Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila?

SOS linija je besplatna i dostupna 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i roditelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe.

Da bi deca naučila kako da se zaštite od eventualne otmice i roditelji kako da se ponašaju kada im dete nestane, na Kalemegdanu je organizacija Astra danas organizovala dečju predstavu. Nastupali su hor Dečijeg kulturnog centra, grupa dečaka "Pakleni Ribnikari" i pozorište ZIT teatar.

Kroz predstavu deca su mogla da čuju da "ne postoje dve iste mame ili tate", da su sva deca i roditelji različiti i da ne smeju da idu sa nepoznatima.

Roditeljima je deljen materijali sa upustvom o SOS liniji 116 000, kao i preporukama šta treba da rade ako im dete nestane. U uputstvu se navodi da deca moraju da znaju ime i prezime i adresu stanovanja, da ne otvaraju vrata bez dozvole, da nikoga ne obaveštavaju da su sama kod kuće.

Pogledajte i Roditelji oprez: Da li bi vaše dete otišlo sa potpunim strancem? (VIDEO)

Dodaje se da ako posumnjaju da ih neko prati, da se ne sakrivaju u žbunju, već da idu gde ima što više ljudi, a roditeljima se poručuje da malu decu nikada ne ostavljaju bez nadzora.

Međunarodni dan nestale dece 25. maj ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Itana Paca, koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Dan nestale dece prvi je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica "Nemoj me zaboraviti".

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.