Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bela buka - vaš saveznik u uspavljivanju beba

Pročitajte zašto su vožnja automobilom, zvuk fena ili šuštanje radio aparata ponekada pravi spas za iscrpljene roditelje.

Mnogi roditelji otkrili su da njihove bebe pozitivno reaguju na najneobičnije zvuke iz okruženja.

"Bela buka" sadrži čitav spektar raznih zvukova određene frekvencije i ponavljanja. Proizvođača ove buke ima mnogo, a među njima su kućni aparati, ali i zvukovi iz prirode. 

"Od kućnih aparata, proizvođači bele buke su usisivač, ventilator, fen za kosu, mašina za veš, mašina za sudove, radio aparati (šuštanje sa radija na frekvenciji koja nije zauzeta)", kaže dr Danijela Todorović.

"Tu su i zvuci prirode - šum talasa, dobovanje kiše, cvrkutanje ptica, šuštanje lišća, žubor vode... Proizvođač bele buke je i motor automobila, koji mogu proizvesti i ljudi - zvuk šuštanja kroz zube kada želite nekoga da utišate ili da umirite bebu."

Povezane vesti

Ova buka može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu, naročito kada beba plače zbog nečega što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje, smanjuje stres koji mogu da uzrokuju umor, novi ljudi, novo okruženje i uzbuđenje. Doktorka kaže da joj majke često govore da je njihovu bebu kod napada grčeva posebno umirio zvuk fena, veš mašine ili vožnja kolima. 

Bela buka može da umiri bebe, jer ti zvuci podsećaju na zvuke koje je beba slušala još u majčnim stomaku, a koji pre svega podesćaju na zvuke cirkulacije krvi kroz krvne sudove, jaki otkucaji majčinog srca i zvuke koji su dopirali iz spoljašnje sredine.

"Postoje i generatori, takozvane mašine za belu buku koja se "pravi" radi proizvodnje te vrste buke u terapijske svrhe, za regulaciju poremećaja spavanja, maskiranje osećaja zujanja u ušima (tinitusa), oslobađanje od stresa", ističe dr Todorović i poručuje roditeljima i odraslima da na internetu (you tube) mogu naći snimke sa zvukovima bele buke.

Povezane vesti

"Posle prvog rođendana, postepeno se može isključiti bela buka kao pomagač za bolji san", poručuje doktorka i dodaju da roditelji, ako primete, da se beba često budi, slobodno mogu da nastave da koristite belu buku.

Takođe, ističe Todorović, da bi bela buka imala pun efekat za spavanje, potrebno je da traje tokom celog perioda spavanja jer, ako se isključi tokom spavanja, često se dešava da se beba probudi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica