U proteklih sedam godina, kroz program lečenja dečije gojaznosti "Čigotica" Specijalne bolnice Čigota, prošlo je 3.700 dece iz Srbije, zemalja u okruženju i Evrope.

Načelnica Centra za prevenciju gojaznosti dece i adolescenata Snežana Lešović ističe da je u poslednjih tridesetak godina procenat gojazne dece u Srbiji porastao sa četiri na 14 procenata i da je u želji da utiču na zdravlje i promene statistiku, pokrenut 2008. godine program "Čigotica".

"Zahvaljujući inicijativi Udruženja pedijatara Srbije i Specijalne bolnice Čigota uz podršku Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja formiran je Centar za prevenciju gojaznosti dece i adolescenata, koji ima za cilj smanjenje telesne mase, ali i zdravstvenih rizika koji su posledica gojaznosti i javljaju se i kod dece", kaže Lešović.

Pogledajte i 12 saveta kako da sprečite gojaznost deteta

Na Zlatiboru deca i tinejdžeri imaju mogućnost da se oslobode viška kilograma i steknu zdrave navike kroz dvonedeljni program o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Zahvaljujući niskokaloričnoj ishrani, svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti prilagođenoj deci, edukaciji, psihološkoj podršci i timu stručnjaka koji brinu o njima, kao i podršci grupe rezultati su veoma dobri. Kratkoročni efekti su ne samo smanjenje telesne mase, već i poboljšanje aerobnih sposobnosti, metaboličkih faktora rizika, kao i podizanje samopouzdanja", kaže Lešović.

Ona ističe da je dugoročno praćenje učesnika programa "Čigotica" na uzorku od preko 200 dece pokazalo da je kod većine došlo do smanjenja kilograma i da su sada u kategoriji normalno uhranjenih i bez komplikacija gojaznosti.

"To je veliki uspeh za decu, ali i našu zemlju, jer na ovaj način smanjujemo troškove za lečenje gojaznosti koji su veliki", naglašava Lešovićeva. A kako program izgleda u praksi za Tanjug su govorila deca koja se leče od gojaznosti na Zlatiboru.

Šestogodišnjem Filipu Jovanoviću iz Četereža lekari su zbog visokog pritiska zbog 30 kilograma viška predlagali operaciju želuca u Beču. Na Zlatiboru je uspeo da smanji težinu i krvi pritisak i oseća se dobro. "Naučio sam da ne treba da jedem nezdravu, slatku i preslanu hranu. Pridržavaću se toga i kd kuće", kaže Filip. "Nije da je lako, malo je teško, ali brzo se naviknemo na dijetalnu hranu i vežbe", priča Stefan Ranković iz Užica.

Stefan Bodljaj iz Barande ističe da je na Zlatibor došao, jer više nije mogao da trpi zadirkivanje drugara zbog debljine. "Imao sam i visok pritisak, tako da sam uz podršku roditelja rešio da dođem u Čigotu i izlečim se od gojaznosti. Ovde je toliko lepo da ću sigurno doći opet" priča Stefan.

Svi polaznici "Čigotice" bili su jedinstveni u uverenju da će po povratku kući nastaviti zdravo da se hrane i žive.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.