Bolničko osoblje bilo je zadivljeno kada je mališan iz Steforda upitao da li može da nosi masku koja će mu pomoći da izdrži zračenje i koja će ga ohrabriti da nastavi da se bori sa opakom bolešću.

Nakon što je priča o ovom hrabrom borcu obišla svet, zaposleni na dečijem kanalu "Nikelodeon" poslali su pobedniku kutiju punu Nindža kornjača. A sada, doktori su saopštili mladim roditeljima Oliveru i Stejsi, ono o čemu su mogli samo da sanjaju - njihov sin Harli pobedio je rak. Radi sigurnosti, i dalje ga očekuju rutinski i redovni pregledi.

@GregCipes@yakkopinkypic.twitter.com/ZRirQ6mZPk

— oliver renshaw (@oliverrenshaw) December 15, 2014


"Pre samo godinu dana lekari su dijagnostikovali rak, ali danas je naš sin zdav. Trenutno trčkara svuda redom, a nadamo se da će se ubrzo vratiti i u školsku klupu", izjavio je otac dečaka.

O neuroblastomuNeuroblastom je rak nervnih ćelija koje su ključne za neurološki razvoj. Obično se javi u nadburežnoj žlezdi  ili u nervnom tkivu koje se proteže kroz kičmenu moždinu, vrat ili stomak, grudi i karlicu.Čak 100 dece oboli od ove bolesti u Engleskoj svake godine.


Harliju je rak dijagnostikovan kada su ga roditelji odveli kod lekara, jer se žalio na bolove u stomaku. U pitanju je bio neuroblastom - retka i agresivna bolest koja se javlja kod dece. 

Pogledajte i Matične ćelije - procedura uzimanja i čuvanja

U Harlijevom slučaju, rak se roširio i na ostale delove tela. 

Nakon što su doktori ustanovili da je reč o tumoru, pred malim Harlijem našlo se 80 dana hemioterapije i operacija - kako bi se uklonio maligni tumor.

Pogledajte i Najnovije istraživanje: Pogledajte kako pušenje u trudnoći utiče na bebu (FOTO)

Mesec dana kasnije, vratio se u bolnicu na presađivanje matičnih ćelija, kako bi zdrave ćelije zamenile i pomogle u regeneraciji oštećenih ili obolelih ćelija. 

Preceduru su pratile brojne komplikacije, ipak mali superheroj se izborio sa njima i svoj peti rođendan proslavio je kod kuće.

Harley meeting his favourite city player! @VincentKompanypic.twitter.com/CvAAsd6v9N

— oliver renshaw (@oliverrenshaw) December 16, 2014

Na kraju, stigla i ja i dobra vest - rak je pobeđen! Njegova hrabrost, oduševila i je i osoblje bolnice koje ga je nagradilo Zvezdicom za borbu protiv raka. Istovremeno je postao i zaštitno lice kampanje za decu i tinejdžere, koja se bavi sakupljanjem novca koji bi trebalo da se uloži u ispitivanja i istraživanja raka.

Tata Oliver Renšo kaže da su jako uzbuđeni i da se raduju bućnosti koja je pred njima. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.