U okviru projekta “Pregled za sve”, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tokom narednih meseci sve državne dermatološke ustanove u Srbiji biće opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka kože. 

Osim obezbeđivanja velikog broja najsavremenijih dermoskopa, u okviru akcije predviđena je i besplatna edukacija dermatologa za rad sa novim dermoskopima. 

“Pregled za sve” podrazumeva i sveobuhvatnu kampanju informisanja javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na suncu, samopregledu i neophodnosti redovnih dermatoloških pregleda.

Pogledajte i Oprez sa bebom na suncu!

„Cilj akcije “Pregled za sve”  je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, ali i da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da im pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku. Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom  lečenju”, objasnila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i istakla da je od velike važnosti što je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznalo “Pregled za sve” kao projekat od nacionalnog značaja i dalo mu aktivnu podršku.  

“Melanom je jedno od onih oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost da oboleli preživi  je 90 odsto. Podaci za našu zemlju pokazuju da je melanom deseti najčešći maligni tumor u oboljevanju i dvanaesti u umiranju kod osoba oba pola, sa učešćem od 1,8 procenata u strukturi oboljevanja i 1,3 u strukturi umiranja od svih malignih tumora. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti. Podaci o kliničko patološkim karakteristikama u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnim merama primarne i sekundarne prevencije”, rekao je  ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar i dodao: “Prema podacima Registra za rak Republike Srbije u periodu od 2007. do 2012. godine u proseku je godišnje registrovano 624 novoobolele osobe od melanoma, 320 muškaraca i 304 žene. Prevencija melanoma je najznačajnija mera koju preduzimamo i koju ćemo dalje razvijati kako bismo sačuvali ljudske živote , kao i znatna materijalna sredstva koja možemo usmeriti tamo gde su potrebna u zdravstvenom sistemu. Zato su nam ovakve i slične akcije od velike pomoći jer samo zajedničkim radom možemo da popravimo situaciju na terenu.”

Osim stručnog dela javnosti, akcija “Pregled za sve” usmerena je na sve starosne grupacije, na najširu populaciju. Od posebnog je značaja zaštita najmlađih jer koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.