Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uručio je 12 bebi alarma roditeljima sa oštećenim sluhom u prostorijama Gradske organizacije gluvih i nagluvih.

Bebi alarmi, napravljeni specijalno za roditelje oštećenog sluha, plač bebe pretvaraju u svetlosni signal i na taj način olakšavaju roditeljima brigu o deci, a dodeljeni su u okviru projekta "Briga za mladi naraštaj".

Aparate su dobili parovi iz Beograda, Kragujevca, Čačka, Užica, Leskovca, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

Pogledajte i Da li moja beba dobro čuje: Značaj ispitivanja sluha kod novorođenčeta

Vulin je rekao da veruje da će aparati mnogo značiti roditelima navodeći da, ako tehnologija može da reši neki problem, država je tu da tu tehnologiju obezbedi, kako bi deca bila bezbedna.

"Kako da ne znači kad imate bebu i problem da ne možete da čujete kad plače. Naravno da će ovo puno značiti i naš je interes da osobe koje imaju problema sa sluhom normalno funkcionišu i da njihova deca budu bezbedna", poručio je Vulin.

Vulin je istakao da je ministarstvo brine, i brinuće i dalje, o osobama sa oštećenim sluhom i dodao da se nada da će uskoro biti donet Zakon o upotrebi znakovnog jezika.

Kako je naveo, zakon po kome će profesija prevodioca na znakovni jezik biti konačno prepoznata, prošao je javnu raspravu i sve skupštinske odbore i njegovo usvajanje sada zavisi od dinamike rada parlamenta.

On je kao primer brige o osobama oštećenog sluha naveo emitovanje domaće serije "Ulice lipa" sa titilom, dodajući da se nada da će biti sve više titlovanog dramskog, ali i informativnog programa.

"Sad i vi možete da uživate kao svi građani, jer i vi plaćate pretplatu, zarađujete, plaćate porez. Logično je da vam država omogući da koristite sve što mogu i drugi građani", naveo je Vulin.

Roditelji su se zahvalili minsistru na donaciji, navodeći da će im znatno olakšati brigu o mališanima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.