Život tek rođene bebe bio je ugrženo zbog odluke roditelja, koji nisu hteli da odobre da im dete primi transfuziju krvi tokom operacije, jer to nije u skladu sa njihovom verom.

Da bi lekari ipak spasili tek rođenu bebu, koja je u tom trenutku bila stara samo četiri dana, Centar za socijalni rad iz Požarevca morao je privremeno da oduzme roditeljima starateljstvo, koji su inače Jehovini svedoci. Zahvaljujući toj odluci dečak je uspešno operisan, a zbog požrtvovanosti hirurga tokom same intervencije, dete nije ni moralo da primi tuđu krv i plazmu.

Prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj potvrđuje za "Blic" da se u ovoj bolnici uspešno oporavlja novorođenče, staro 16 dana, koje je smešteno na odeljenju neonatalne poluintenzivne nege.

"Za intervenciju su bile obezbeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj deteta", kratko je prokomentarisao prof. dr Radojičić.

Dečak je 12. novembra, dan nakon rođenja, prevezen na Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj sa Instituta za neonatologiju, zbog specijalizovane dijagnostike i lečenja.

Kod deteta se nije razvila prečaga, odnosno dijafragma, zbog čega su se abdominalni organi našli u grudnom košu i na taj način gurali srce. To je iziskivalo hitnu operaciju, na koju su roditelji pristali. Međutim, kada im je objašnjeno da postoji velika šansa da će tokom same operacije dete morati da primi transfuziju, tada je nastao problem, odnosno oni nisu hteli da potpišu saglasnost za to.

"I hirurzi kada su čuli da roditelji ne dozvoljavaju da im dete primi krv tokom intervencije, nisu želeli da uđu u operacionu salu i tako rizikuju detetov život. Sa roditeljima je razgovarano više puta. Imali su prilike da pričaju sa svim čalnovima tima koji bi učestvovali u intervenciji. Videlo sa da vladaju materijom i da su znali dosta o zdravstvenom problemu njihove bebe. I njihov starešina je čak bio prisutan na tim sastancima, ali se uopšte nije mešao. Roditelji su bili svesni svega što može da se dogodi njihovom detetu, ali jednostavno nisu mogli da odobre transfuziju krvi, jer bi bili izopšteni iz zajednice. Znali su i da će im Centar za socijalni rad privremeno oduzeti dete zbog toga. Ali, jednostavno nisu mogli da kažu "da"", prepričava izvor koji je bio upućen u dešavanja u ovoj dečjoj klinici.

To se upravo i dogodilo, jer je bolnica morala da se obrati Centru za socijalni rad u Požarevcu, koji je doneo privremenu meru o starateljstvu, kako bi lekari mogli da spasu život detetu.

Nakon uspešno obavljene intervencije dečak je prebačen na intenzivnu negu, gde roditelji nisu mogli da budu konstantno sa njim, ali su ga posećivali. Kada je izašao sa intenzivne nege, majka je stalno uz njega.

Kako saznajemo, iako je roditeljima privremeno oduzeto starateljstvo nad detetom, mala je verovatnoća da će Centar za socijalni rad pokrenuti postupak za oduzimanje deteta. Veća je šansa da kada se završi lečenje i kada socijalni radnici završe proveru, roditeljima ipak vrate starateljstvo.