Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven uzrok SIDS-a (sindroma iznenadne smrti novorođenčeta)?

SIDS koji je uzrok smrti u 4000 slučajeva godišnje, za medicinske stručnjake i dalje je nerešiva misterija. Međutim, jedan lekar iz Sijetla je možda konačno otkrio uzrok pojave ovog medicinskog fenomena.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pedijatar i anesteziolog Danijel Rubens trenutno istražuje povezanost SIDS-a sa srednjim uvom.

"Istraživanje se fokusira na kontrolnu grupu novorođenčadi koja jesu, ili bar deluju zdravo. Međutim, iz nekog razloga, ova novorođenčad umiru u snu, dok autopsijum ne može da se utvrdi tačan uzrok smrti."

Pogledajte i SIDS: Spavanje u krevetu sa roditeljima rizično za bebu

Ovaj lekar iz Sijetla postavio je hipotezu da je srednje uvo kod beba koje su umrle od SDIS-a bilo defektno. Iz nepoznatog razloga, kada su bebe stavljene u prostoriju ispunjenu ugljen-dioksidom, gde je kiseonik bio deficitaran, one su gubile sposobnost da se probude i tako izbegnu opasnost koja vreba od ovih smrtonosnih gasova.

Pogledajte i Uzroci i prevencija sindroma iznenadne smrti

Drugim rečima, zdrava beba, koja a priori nema oštećeno srednje uvo, neće biti ometena kada se nađe u prostoriji sa manjkom kiseonika. Doktor Rubens se nada da će uspeti da napravi test koji će roditeljima pomoći da ustanove da li njihovo dete ima oštećeno srednje uvo i tako odvesti svoje dete kod specijaliste kako bi se izbegla opasnost od SIDS-a.

Pogledajte i Roditelji koji su izgubili bebu: Ništa nismo znali o "sindromu iznenadne smrti"

Bebe koje su mrle od ove bolesti, u najvećem broju slučajeva su umrle u snu. Uzrok smrti još uvek nije objašnjen, dok su faktori rizika: deljenje kreveta, mekan dušek, izloženost duvanskom dimu i boravak u preterano zagrejanim prostorijama. SIDS se obično ispoljava kod beba starosti do jedne godine, zato se roditelji savetuju da beba spava u sopstvenom krevecu i to na leđima.

Pogledajte i U kom položaju treba da spava novorođenče?

Rubensovo istraživanje, koje je objavljeno na sajtu The Seattle Times, je nastavak istraživanja koje je vodilo Ministarstvo zdravlja na Roud Ajlendu. U prvobitnom istraživanju ustanovljeno je da su bebe koje su preminule od ove bolesti imale oštećeno srednje uvo. Sa druge strane, doktor Rubens i njegov tim su za potrebe istraživanja mehanički oštetili srednje uvo kod miša, kojeg su uspavali blagim anestetikom i izložili ga gasnoj mešavini u kojoj je preovladavao ugljen-disoksid nad kiseonikom. Miševi sa oštećenim srednjim uvom gotovo su bili nesposobni da se probude.

Pogledajte i Lepota novog života: Neverovatne fotografije beba od začeća do rođenja (FOTO)

Doktor Rubens se nada da će svojim istraživanjem doći do rezultatata koji će smanjiti broj dece koja umiru od ove opake bolesti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica