Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša Janković za jednaka prava dece na petovalentnu vakcinu

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pravilnikom o imunizaciji, deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija Pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b.

Zaštitnik građana Saša Janković je utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" i zdravstveni sistem stavili decu rođenu pre 1. novembra u nejednak položaj.

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

"Okolnosti da se petovalentna vakcina nalazila u slobodnoj prodaji i da je preporučivana od strane lekara kao komfornija, stvorile su kod roditelja sve dece koja su bila vakcinisana tom vakcinom opravdano očekivanje da će tako i okončati proces zaštite deteta, bez obzira na datum rođenja, jer taj datum nije bio od znacaja ni pri davanju prve doze", navodi se u preporuci.

Ombudsman je zatražio da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine, već medicinski i objektivni razlozi, opravdana očekivanja nastala zbog vrste vakcine kojom je imunizacija započeta, raspoložive količine vakcina i očekivanja stvorena isticanjem prednosti petovalentne vakcine od strane medicinskih radnika.

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Janković je naveo da je primio pritužbe roditelja dece koja su stasala za vakcinaciju, nezadovoljnih, jer im nije omogućeno nastavljanje vakcinacije Pentaksimom zbog izmene propisa i nedostatka vakcine na tržištu.

Ministarstvo zdravlja trebalo bi da obavesti ombudsmana o postupanju po preporukama najkasnije u roku od 21 dan od dana prijema preporuke. Janković je danas na svom Tviter nalogu napisao da je Ministarstvo zdravlja po primanju preporuke reagovalo i da je to ohrabrujući znak.

"Vakcine. Već danas, čim su primili preporuku, sastanak sa Ministarstvom zdravlja o načinu sprovođenja. Ohrabrujuće", naveo je Janković.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica