Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popodnevno spavanje mališana - pomaže ili šteti?

Da li svom detetu dozvoljavate da spava popodne? Pogledajte šta kaže najnovije istraživanje da li je to dobra ideja...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema dosadašnjim preporukama stručnjaka mališani bi trebalo da bar sat vremena odmore u popodnevnim časovima, te da je poslepodnevni odmor psihološka potreba, nužna u svakom životnom dobu, a posebno u ranom.

Međutim, najnovije istraživanje kaže da nije dobra ideja da deca preko dve godine spavaju tokom dana.

Povezane vesti

Naime, kratak popodnevni san se pokazao kao dobra stvar za odrasle, naročito ako se uzme u obzir da povećava budnost u ostatku dana i bolje reflekse. 

Izgleda da se 26 studija na ovu temu ipak ne slaže da deca preko dve godine treba da spavaju popodne. Studija objavljena u ”Arhivi bolesti kod dece”, kaže da dete starije od dve godine ne treba da spava u toku popodneva, jer se na taj način smanjuje kvalitet noćnog sna. 

Sada se postavlja pitanje da li dozvoliti deci da odspavaju popodne ili ne? 

Problem sa ovim studijama je što se oslanjaju na sećanja roditelja koliko su njihova deca spavala. Postoje i određeni metodološki problemi, jer su naročito uzimana u obzir deca koja nisu spavala popodne, što logično vodi ka mirnijem snu tokom noći. 

Povezane vesti

Doktor Mark Mahone, jedan od autora, kaže da noćni san je boljeg kvaliteta nego popodnevni san. Kvalitetan san obezbeđuje bolji razvoj mozga. Pokazalo se da deca koja spavaju popodne, tokom vikenda su imala problem sa snom tokom noći. 

Mahone smatra da je potrebno još istraživanja pre nego što se da konačna preporuka roditeljima. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica