Epidemiolog dr Milena Kanzir zadužena za imunizaciju u Institutu “Dr Milan Jovanović Batut”, kaže da domaće vakcine daju istovetni imunitet kao i “pentaksim”, koji je zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence tip B!

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

“Vakcinisanje “pentaksimom” predviđeno je samo za decu rođenu od 1.11.2014. godine, dok je za svu ostalu u dovoljnim količinama obezbeđena besplatna trovalentna “Torlakova” koju svi roditelji mogu bez straha da koriste.

Donošenje “pentaksima” iz okolnih zemalja, kako pojedini roditelji rade, vrlo je rizično, jer ne postoje podaci o načinima kako je ta vakcina čuvana.

A i zdravstveni radnici nemaju pravo da donet lek daju u zdravstvenoj ustanovi - kaže dr Kanzir. Dr Vera Stojiljković, direktorka „Torlaka“, kaže za „Alo“ da su njihove vakcine „kvalitetne i dobre”, jer taj Institut ima iskustvo u proizvodnji vakcina već 80 godina.

“Vakcinacija dece koja imaju pravo na besplatni „pentaksim“ nastavlja se po planu jer se sve količine distribuiraju domovima zdravlja", kaže ona i dodaje da je jedina razlika između “pentaksima” i “Torlakovih” vakcina u tome što prva zahteva jedno, a druga dva bockanja.

“Pored naše vakcine, deca moraju da prime još i hemofilus influenca tip B (HIB), koja zahteva još jedno bockanje, i OPV vakcinu protiv dečje paralize, koja se pije, što nije slučaj sa „pentaksimom“, koji je sve to objedinjuje”, kaže ona za Alo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.