Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Običaji za srećan brak: Danas se slave Mladenci

Parovi, koji su prethodne godine sklopili brak, 22. marta proslavljaju Mladence i ponovo dočekuju goste, najčešće sve one koji su bili na svadbi i koji, prema starim običajima, ne dolaze praznih ruku.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema tradiciji, na ovaj dan žene ustaju rano i mese 40 kolačića, mladenčića, koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću.

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Povezane vesti

Ovaj praznik je u čast 40 svetih mučenika - mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista. U vreme kad je, početkom IV veka, istočnim delom Rimskog carstva vladao car Valerije Likinije, koji je svim silama gušio hrišćanstvo, u maloazijskom gradu Sevastiji lokalni komandant Agrikola pokušao je da odvrati od hrišćanstva 40 vojnika, ali nije uspeo, pa je obavestio višukomandu.

Ona je poslala izaslanika Lisija, koji je naredio da ih bace u jezero koje se ledilo od hladnoće, a kad ih ni to nije odvratilo od Hrista, javno ih je spalio na lomači.

Stradalnici su bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajima darivanja mladih bračnih parova.

Uspomenu na 40 mučenika slave i stočna i zapadna crkva, a najviše Jermenska apostolska crkva.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica