Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin izjavila je da svi oni koji žele da učestvuju u projektu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u Srbiji mogu da se prijave na odgovarajući konkurs do sredine marta.

Do kraja ovog meseca biće sačinjena lista onih koji su dobili bilo koju vrstu te pomoći, a potom će roditelji ili staratelji prijavljenih učenika biti pozvani da, zajedno sa učiteljima i razrednim starešinama, popune prijave koje to udžbenike žele da im Ministarstvo prosvete kupi.

Pogledajte i Dete za primer: Devojčica živi potpuno sama u podstanarskoj sobici

Profesorka Lužanin je istakla da je u ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara, što je isti iznos kao lane, ali je napomenula da ta sredstva nažalost nisu dovoljna da "pokriju" komplet udžbenika za svakog osnovca.

Procenjeno je da će za tu vrstu pomoći u budžetu biti novca za četvrtinu te učeničke populacije, pa je Ministarstvo odlučilo da ključni kriterijum u njenom ostvarivanju bude socijalni odnosno materijalni status porodice učenika.

Pogledajte i Psihološko savetovalište: Kako motivisati dete da uči?

Roditelji i staratelji mogu da se prijave na konkurs popunjavanjem odgovarajućeg formulara i dostavljanjem na uvid fotokopije nekog od ličnih dokumenata.

Lužanin je pritom apelovala na učitelje i razredne starešine da pre svega imaju u vidu decu iz najugroženijih porodica i da, ukoliko je to potrebno, lično pozovu roditelje i staratelje da ih prijave za besplatne udžbenike u novoj školskoj godini.

Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici.

Reč je o porodicama u kojima ni jedan roditelj ne radi, onima u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i o većem delu samohranih roditelja.

Prilikom rangiranja za dodelu besplatnih udžbenika određen broj poena dobijaće se i prema broju dece u porodici tako da se očekuje da višečlane porodice "kompletno uđu u ovaj program", kaže Lužanin.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.