Više o nagradi

U januaru 2014. godine započet je postupak ustanovljavanja Nagrade "Plavi čuperak", s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Republici Srbiji.  Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.

Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu Nagrade "Plavi čuperak" za 2014. godinu, upućenom na adrese 60 pisaca, kritičara, teoretičara, profesora dečje književnosti i novinara, do kraja februara odazvalo se njih 47, a za knjigu godine predloženo je ukupno 39 naslova. Prvo mesto zauzela je knjiga "Cipela na kraju sveta" Dejana Aleksića (118 bodova, 33 glasa).

Pogledajte i Knjiga treba da odgovara uzrastu deteta


Nagrada će biti uručena dobitniku 2. aprila 2015. godine, kada se obeležava Međunarodni dan dečje knjige.


"Plavi čuperak" dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre. Nagrada se dodeljuje svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu Neven. Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletristika) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.