Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Daglas Doman: I deca sa povredom mozga su inteligentna

Američki stručnjak za razvoj inteligencije kod dece objasnio je da su deca sa povredom mozga inteligenta, ali da ne mogu tu svoju inteligenciju da pokažu, jer nisu u stanju da govore ili da pišu.

  Izvor: Foto: Promo

Doman je uoči predavanja u Beogradu, za više od 600 roditelja iz Srbije i regiona koje je organizovano u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković", rekao da je njegov otac Glen Doman, osnivač Instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala, zajedno sa roditeljima dece sa povredom mozga shvatio da ta deca jesu inteligenta, ali da nisu mogla da izraze svoju inteligenciju, jer nisu mogla da govore ili da pišu.

"Imali smo stotine dece sa ozbiljnim povredama mozga od tri godine starosti koja su na kraju programa mogla da čitaju samostalno bolje nego neki osmogodišnjaci", rekao je Doman.

VIŠE O... Besplatna predavanja za roditelje: Kako podstaći razvoj inteligencije kod najmlađih

Američki stručnjak, koji će održati dva predavanja, jedno za roditelje koji imaju decu bez bilo kakvih zdravstvenih problema i drugo, za roditelje sa decom koja imaju određene smetnje u razvoju i povrede mozga, a pažnja će biti posvećena problemu terminologije.

Prema Domanovim rečima, mnogo je reči i izraza koje se koriste za decu za povredama mozga, a koje zbunjuju roditelje ali i zdravstvene radnike - cerebralna paraliza, autizam, Daunov sindrom, hiperaktivnost... a sve one su objašnjenja simptoma povrede mozga.

"Ne možete da se bavite simptomima i da njih lečite, a da uzrok samo tako nestane. Morate da se bavite samom povredom mozga i da tretirate mozak", kaže Doman i dodaje da su predstavili roditeljima kako da razvijaju mozak i moždane funkcije dece kod kuće.

Dodaje i da je veoma važna ishrana, jer ona utiče na njihovo ponašanje, pospešuje nivo njihove energije i govora...

Posebno je naglasio da u Institutu sprovode proces detoskifikacije od lekova kod dece jer, kako tvrdi ti lekovi stvaraju zavisnost kao svaka droga.

"Deca nakon toga procvetaju, jer u mnogo slučajeva upravo lekovi smanjuju intelektualne potencijale kod dece", kaže Doman.

Domanovi su razvili metode u radu sa decom sa povredama mozga koje su se, kako navodi, pokazale kao efikasne u zaustavljanju ili smanjenju epileptičnih napada, razvijanju čula vida i sluh za slepe i gluve dece, osposobljavanju nepokretne dece da puze, hodaju i trče...

Kao primer navodi da je od 374 dece koja su bila slepa, uzrasta od osam meseci do 22 godine 312 njih po prvi put progledalo a 262 naučilo da čita. Takođe, od 1.145 dece koja su bila nepokretna, 446 je uspelo da puzi prvi put u životu.

Institut za ostvarivanje ljudskih potencijala osnovo je Daglasov otac Glen Doman, a postali su poznati širom sveta po pionirskim istraživačima razvoja mozga kod dece.

Doman je podvukao važnost ranog učenja kod dece od samog rođenja, jer kako kaže, od prvih koraka zavise kasnija postignuća i uspesi u životu.

"Mi radimo i sa decom koja nemaju nikakve probleme i mentalne smetnje, i podučavamo njihove roditelje kako da rade sa svojom decom kod kuće na njihovom rastu i razvoju od rođenja do šeste godine", zaključio je Doman.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica