Respirator najnovije generacije, vredan 30.000 evra, Dečja klinika do sada nije imala. Osim u lečenju beba koje imaju respiratorne komplikacije, ovaj aparat je namenjen za spasavanje života mališana koji su na svet došli mnogo ranije nego što treba, te imaju vrlo male šanse da prežive.

"Aparat minutu može 300 puta da udahne i izdahne kiseonik umesto novorođenčeta, tako da su bebama sada mnogo veće šanse da prežive. Prošle godine se na neonatologiji lečilo 200 beba, a od toga je 60 rođeno prevremeno. Imali smo 1.200 dana bebe na mehaničkoj ventilaciji", izjavio je pomoćnik direktora Kliničkog centra dr Saša Živić. On se posebno zahvalio Korejcima za sve koje su dosadašnje donacije.

Pogledajte i Nova studija: Dodaci natrijuma mogu pomoći prevremeno rođenim bebama

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Emilija Golubović ističe da na neonatalogiji postoji još respiratora koji rade, ali da je ovo prvi koji ima napredne performanse i mogućnosti

Generalni direktor „Jure“ u Srbiji Nam Đin Čoi rekao je da je ovo „samo skroman poklon koji će pomoći da lečenje bude bolje u Nišu i ovom delu Srbije“.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.