Na konferenciji povodom Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti, obratila se epidemiolog Snežana Živkovic Perišić koja je iznela poražavajuće činjenice. Prema statistističkim podacima, maligni tumor se gotovo svakog dana registruje kod jednog deteta, a svake nedelje jedno dete umre od neke vrste raka.

Dve trećine obolele i umrle dece su uzrasta do 14 godina, rekla je ona navodeći da je u Srbiji kao i u većini zemalja Evrope, stopa obolevanja dece od malignih bolesti u porastu od jedan odsto, ali da se zbog rane dijagnostike registruje i smanjenje stope mortaliteta. 

Pročitajte i Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

"Ono što predstavlja izazov u budućnosti je da će godišnje stope obolevanja rasti za jedan odsto zbog rane dijagnostike u zemljama Istočne Evrope i u Srbiji, a stope umiranja opadaće u kontinuitetu zbog adekvatne terapije, ali će i dalje biti za 20 odsto više nego u zemljama zapadne Evrope", naglasila je ona to kao sumornu činjenicu. 

Prema njenim rečma, najčešći maligni tumori kod dece su leukemije, zatim slede tumori mozga i centralnog nervnog sistema, dok su na trecem mestu po učestalosti hočkinovi i nonhočkinovi limfomi. Ona je navela da maligne bolesti kod dece do 19 godina spadaju u retke, ali da i "taj mali broj nije zanemarljiv". 

Predstavnici četiri organizacije - Uvek sa decom, Zvončica, Čika Boca i Mladice potpisali su sporazum o partnerskoj saradnji u okviru neformalne organizacije "Srpska mreža organizacija dečjeg raka" na pružanju pomoći roditeljima i deci oboleloj od raka. Njihov primarni cilj jeste rana dijagnostika i stvaranje boljih uslova za lečenje dece, podrška na odeljenjima bolnica na kojima se deca leče kao i ukazivanje na potrebu psihoonkologa na odeljenjima. 

Pročitajte i Lečenje dece obolele od kancera sve uspešnije

Sedamnaestogodišnja Milica Šimonović, koja se pre šest godina lečila od leukemije, rekla je da u nedostatku psihoonkologa, organizacija "Mladice" koja okuplja mlade do 28 godina pruža značajnu psiho-socijalnu podršku obolelima.

"Mladice" će 15. februara od 11.30 organizovati niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka- kroz poruke podrške deci ispred Tiršove, kviz, svirku srednjoškolskih bendova i puštanje lampiona u 17.15 u znak sećanja na svu decu koja nisu uspela da pobede bolest.

Izvor: B92


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.