Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šajkaš: Deca se otrovala u osnovnoj školi

U Osnovnoj školi “Isidora Sekulić” u Šajkašu danas je nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika, zbog čega je 11 njih prebačeno u bolnicu u Novom Sadu.

  Izvor: Foto: Kurir

Direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki rekla je da je 16 učenika medicinski zbrinuto zbog zdravstvenih problema, od čega je 11 odveženo u Dečju bolnicu u Novi Sad, a petoro je ambulatno zbirnuto u lokalnom Domu zdravlja.

Ona je novinarima kazala da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, počeli da osećaju tegobe, te da su nastavnici odmah odreagovali i pozvali Hitnu pomoć. 

"Timski smo reagovali i najbitnije je da nijedno od dece nije životno ugroženo", rekla je Nikolić Mušicki.

Direktorka je kazala da trenutno ne može ništa više reći o uzrocima trovanja i da će javnosti svi podaci biti dostupni kada se tačno utvrdi šta je izazvalotegobe kod učenika. 

Prema njenim rečima, policija i inspekcijske ekipe "Srbijagasa" obavljaju istražne radnje. 

Nikolić Mušicki je demantovala informacije u medijima da je došlo do nekog incidenta u Kabinetu za hemiju, nakon čega su u Fiskulturnoj sali učenici počeli da osećaju zadravstvene probleme. 

"To je nemoguće zbog toga što su Kabinet za hemiju i sala za fizičko na potpuno suprotnim stranama škole i na različitim spratovima", rekla je ona. 

Na pitanje da li se škola greje na gas, direktoka je rekla da se greje, ali da je kotao izmešten van škole nekih petnaestak metara i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda. 

Odgovarajući na pitanje šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to ne može biti relevantan faktor, jer među decom koja su osetila tegobe ima dosta njih koja ne koriste školsku užinu.

U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kada bude utvrđen uzrok koji je izazvao zdravstvene tegobe kod učenika, rekla je Nikolić Mušicki.

MUP je saopštio da je u toku policijski uviđaj, kao i da se još uvek se ne zna šta je izazvalo simptome trovanja, te da je trovanje gasom zasad isključeno jer škola nema uveden gas. 

Takođe se navodi da je u školi "Isidora Sekulić"" u Šajkašu nakon časa fizičkog vaspitanja došlo je do trovanja učenika uglavnom iz VII-2 odeljenja. 

"Oni su prethodno boravili u fiskulturnoj sali. Svi su van životne opasnosti", stoji u saopštenju. 

Ostali učenici preventivno će biti pregledani u domu zdravlja. 

U školi su i prosvetni inspektori i prosvetni savetnici iz Školske uprave Novi Sad. U školi su i policija i vatrogasna vozila, a u toku je sastanak sa rukovodstvom te ustanove. 

"U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do masovnijeg trovanja dece gasom, a 10 učenika je trenutno hospitalizovano u Dečjoj bolnici u Novom Sadu", izjavio je portparol te bolnice Dušan Vuković.

On je kazao da još nije utvrđeno od koje vrste gasa je nastupilo trovanje, niti koliko je tačno dece otrovano jer, kako je kazao, neku decu roditelji sami dovoze u bolnicu. 

"Deca koja su primljena u Dečju bolnicu su u stabilnom stanju i situacija je pod kontrolom", rekao je Vuković. 

On je naveo da je u Fiskulturnoj sali u školi u Šajkašu više dece palo u nesvest, a uzroci će biti naknadno utvrđeni.

Izvor: B92


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica