Roditelji koji su kupovali hranu i opremu za svoje bebe imaju pravo na povraćaj iznosa do 72.756 dinara do 18. februara. U prvoj godini života bebe, roditelji mogu da povrate 41.574, a od prve pa do navršene druge godine deteta, može da se povrati iznos od 30.000 dinara.

"Samo treba da se podnese zahtev,koji se dobije na licu mesta u opštini na kojoj ste prijavljeni za prebivalište i unutra se upisu samo maticni brojevi,roditelja i deteta i treba da se podnesu fiskalni računi, svi na koje očekujete da dobijete povracaj PDV-a i da se fotokopiraju", objašnjava Anđela Petrović.

Pogledajte i Neophodna bebi oprema u prvom mesecu

Iako je procedura za podnošenje zahteva vrlo jednostavna, u prethodnom periodu bilo je roditelja koji su se žalili.

"Žalili su se na neke filijale, nisu prosto znale za tako jednostavnnu proceduru. Tražili su izvode i državljanstva i neke još papire, gde su roditelji to sakupljali, čak plaćali takse. Neki čak nisu stigli da u određenom periodu prikupe papire", kaže Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj".

Ipak, bitno je obratiti pažnju da se pojedini artikli različito i oporezuju. U ovom roku, izmenjeni su limiti koji se odnose i na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja. Prvi uslov je da je ukupan neto prihod roditelja, u godini koja prethodi onoj u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 997.799 dinara, a ukupna imovina roditelja manja od 24,3 miliona dinara.

Zahtev za refundaciju PDV-a moguće je preuzeti sa sajta Poreske uprave.

Izvor: B92
*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.