"U toku jučerašnjeg dana jedna serija 'pentaksima' koja je, inače, deficitarna na tržištu u količini od 2.157 uzoraka je dobila sertifikat iz nacionalne kontrolne laboratorije", izjavio je direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović.

On je takođe najavio da će serija vakcine "pentaksim", koliko danas, u saradnji sa kolegama sa Torlaka i iz Instituta za javno zdravlje, biti distrubuirana širom Srbije.

Pročitajte i... Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?


Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva izrazio je nadu da će ubrzo stići i ostala količina, po ugovoru od oko 50.000 do 60.000 "doza na kvartal", što znači da je na godišnjem nivou potrebno više od 200.000 doza da bi na tržištu bilo dovoljno "pentaksima".

"Imamo nagoveštaj da će i ostala količina od 30.000, koja je definisana za ovaj kvartal, stići ovih dana u Srbiju", najavio je Jaćović i naglasio da je obaveza Agencije za lekove da proveri dokumentaciju, kvalitet vakcine i izda sertifikat.


Izvor: rtv.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.