U nedeljama nakon rođenja njihovog sina Čarlija, Maura i Sem Henki bili su iscrpljeni. Maurina trudnoća prošla je bez većih komplikacija i bila je puna radosti. Prvo dete ovog para došlo je na svet 6. aprila 2010. godine.

"To je bio najbolji dan u mom životu ", rekla je Maura (34) za The Huffington Post

Čarli je bio normalna beba, plakao je, ali ne preterano i voleo je da ga drže roditelji. Ali jedne noći, on je bio nemirniji nego inače i odbijao je da zaspi u svom krevecu.

Maura Henki, foto: Facebook

Višenedeljno nespavanje loše je uticalo na Mauru, pa je tata Sem odlučio da je ovaj put zameni.

"Rekao sam joj da ću ja ostati budan i držati ga", rekao je Sem. 

PROČITAJTE I... Zašto beba ne sme da spava na stomaku?

"Zaspao na kauču dok sam gledao TV sa njim. Ujutru je Maura došla da nas probudi i da njega nahrani, a on je već bio mrtav", tužno objašnjava Sem.

Čarli je umro na grudima svog oca rano ujutru u sredu, 28. aprila 2010. godine. Istragom je kasnije utvrđeno da je njegova smrt bila rezultat sindroma "iznenadne smrti".

Naime, ovaj sindrom pokrenut je nesigurnim okruženjem spavanja za bebu – u Čarlijevom slučaju zbog toga što je spavao na grudima svog tate.

PROČITAJTE I... SIDS: Spavanje u krevetu sa roditeljima rizično za bebu

"U prvih šest meseci posle njegove smrti, bilo nam je potrebno vreme da žalimo", rekao je Sem. 

"Pokušali smo da izbegnemo velika porodična. Išli smo na putovanja samo da pobegnemo od svega, jer je bilo toliko tiho u kući."

Tačno godinu dana od dana rođenja njihove bebe, Maura i Sem odlučili su da taj datum proslave sa svojim prijateljima i porodicom jer je Čarli bio nešto najbolje što im se u životu desilo.

"To je bio najsrećniji dan u našem životu, pa smo hteli da ga proslavimo", rekla je Maura. 

"Našli smo način da obeležimo njegovo postojanje - napravili smo rođendanski ručak za njega, pa otišli na groblje da ga posetimo."

PROČITAJTE I... Zbog čega nastaje i kako se može sprečiti SIDS - sindrom iznenadne smrti


Čarlijeva tragična smrt bila je motiv da ovaj par javno progovori i skrene pažnju javnosti na sindrom "iznenadne smrti" koji, iako redak, može da se desi i drugima. 

"Osvrćući se na naša iskustva sa Čarlijem, ne mogu da se setim da je bilo puno dostupnih brošura o tome kako da beba najadekvatnije spava, a ovaj sindrom bio nam je potpuno nepoznat. Međutim, to je vodeći uzrok smrti za bebe starosti od jednog meseca do godinu dana", istakla je Maura. 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da se u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje desi oko 4.000  slučajeva iznenadne smrti odojčadi.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.