Na odeljenju vakcinacije dece predškolskog uzrasta u niškom Domu zdravlja gužve ima. Ali, deca se vakcinišu svim ostalim vakcinama iz redovnog kartona vakcinacije, sem petovalentnom vakcinom Pentaksim, koje u Nišu još nema.

"Protiv žutice je primio jednu u bolnici, sada drugu, pošto nema Pentaksima", kaže Tanja Milošević, majka dvomesečne bebe.

PROČITAJTE I...Petovalentna vakcina neće biti besplatna za sve 

"Vakcinu Pentaksim nismo dobijali, tek smo u iščekivanju da je dobijemo. Trenutno, prema našoj evidenciji, dece koja imaju pravo da je prime ovde ima oko 400", kaže dr Jasmina Ranković, pedijatar Doma zdravlja Niš.

Institutu za javno zdravlje u Nišu, koji distribuira vakcine zdravstvenim ustanovama Nišavskog i Topličkog okruga, još nije stigla ni jedna doza Pentaksima.

"380 doza je predviđeno za Nišavski okrug i sto doza za Toplički okrug, to je količina dovoljna da se premosti trenutna situacija", kaže profesor dr Zoran Veličković iz Instituta za javno zdravlje Niš.

PROČITAJTE I...Novi Sad: Ponovo nema petovalentnih vakcina

Ova vakcina sadrži i komponentu za zaštitu od malih boginja, od kojih je prema evidenciji Instituta Batut obolelo više od 200 osoba u Srbiji, od toga po jedna u Nišu i Leskovcu, a najviše u Beogradu i Vojvodini, gde je i najslabiji odziv za vakcinaciju.

"Ako se smatra da 95 odsto obuhvata zaštitno, onda od 75 do77 odsto kako je sada, nije dovoljno, i mi možemo da očekujemo da će se pojaviti ne samo pojedinačni slučajevi, nego i manje ili veće epidemije", kaže profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

PROČITAJTE I...Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Pentaksim, koji se prima u tri doze, a jedna košta oko tri i po hiljade dinara, nema ni u privatnim apotekama. Ipak, pedijatri kažu da situacija još nije alarmantna, jer treću dozu te vakcine deca bi trebalo da prime do 6. meseca starosti, ali se toleriše do godinu dana.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.