Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Lončar je predložio da to telo ubuduće jednom mesečno razgovara o vakcinaciji, da stalno prati situaciju i upoznaje javnost sa naučnim dokazima i stavovima struke.

PROČITAJTE I.. .Lekari pozivaju na oprez: Vakcine su ipak najbolja zaštita

Većina evropskih zemalja poslednjih godina suočena je sa pokušajima osporavanja vakcina, pri čemu je praksa u vezi sa obavezom imunizacije različita, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Dragan Ilić.

On je naveo primer Hrvatske, čiji je Ustavni sud odbio predlog da oceni ustavnost zakona o obaveznoj imunizaciji dece i odlučio da o vakcinisanju deteta roditelji ne mogu da odlučuju samostalno.

PROČITAJTE I...Leskovac: Roditelji odbijaju da vakcinišu decu

"Za mene kao infektologa, imunizacija je najveće otkriće savremene medicine", rekao je predsednik Lekarske komore Srbije Dragan Delić i dodao da je "govoriti o značaju vakcina u 21. veku isto kao govoriti o neophodnosti uzimanja vode ili hrane".

On je ocenio da se većina lekara u vezi sa tom temom "ponaša dosta nonšalantno, defanzivno", i podsetio da nekad čak govore i o negativnim efektima vakcina.

PROČITAJTE I...Koliko dugo je vakcina protiv velikog kašlja delotvorna?

Predstavnica Udruženja roditelja, Dragana Soćanin, rekla je da antivakcinalni lobi intenzivno deluje najmanje pet godina i, u ime roditelja, pozvala stručnu javnost bude aktivnija u iznošenju svojih stavova.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.