Jedan od važnijih kriterijuma za dodelu trebalo bi da bude socijalno-materijalni status učenika, pa će deca iz siromašnijih porodica, kako se očekuje, dobijati te udžbenike.

PROČITAJTE I...Ubuduće bez besplatnih udžbenika za osnovce

Detalji i kriterijumi biće do marta definisani, jer već u aprilu roditelji dobijaju ponude za kupovinu knjiga i do tada se mora znati da li će dobiti besplatne knjige i u kom obimu, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete, Zorana Lužanin.

Ona podseća da se do tada moraju urediti i druga pitanja, poput načina izbora udžbenika, šta sve ulazi u udžbenički komplet.

PROČITAJTE I...Ministar prosvete: Iako je greška, kombinovani test će se raditi

"Definisanje koje udžbenike bi dete trebalo da ima, zavisi ne samo od škole nego i od nastavnika, što je teško za projektovanje", rekla je Lužanin i navela da je Ministarstvo počelo da radi registar udžbenika koji se koriste ove godine, a za svaku školu i odeljenje biće jasno šta je uzeto kao komplet, za sve predmete.

Foto: Shutterstock

Ministarstvo će, kako kaže, pokušati da dođe do odgovora na pitanje da li da i najsiromašniji dobiju apsolutno ceo komplet ili da jedna grupa dobije deo kompleta.

PROČITAJTE I...Srpski đaci ne razlikuju duž i pravu!

Prethodni projekat besplatnih udžbenika završio se prošle godine i njime su bila obuhvaćena deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i to za tri predmeta.

"Sada treba da pokrenemo novi projekat ali bismo voleli da promenimo obuhvat", rekla je Lužanin i navela da je, kao i do sada, za taj projekat namenjeno 680 miliona dinara.

Takođe, sada po zakonskom rešenju mogu da budu obuhvaćeni i đaci u višim razredima osnovne škole, rekla je pomoćnica ministra prosvete i ponovila da Ministarstvo završava predlog novog zakona o udžbenicima.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.