Stručnjaci kažu da zanemarivanje govornih poremećaja kod dece vodi brojnim posledicama.  Ipak, prevencijom i javljanjem logopedima na vreme, jezičko – artikulacioni problemi mogu se rešiti. Koliko će terapija trajati zavisi od naslednog faktora, fizičkih predispozicija i socijalnog okruženja svakog deteta ponaosob. 

Višesatno sedenje pred televizijskim i kompjuterskim ekranima, kao i nedovoljna posvećenost roditelja utiču na to da sve više dece kasno progovara. Iako logopedi Razvojnog savetovališta Doma zdravlja "Novi Sad" dnevno rade sa njih desetoro do dvanaestoro, kažu da mališana sa poremećajem govora ima mnogo više.

VIŠE O... Preuzmite odgovornost: Kada odvesti dete logopedu?

Preventivne radionice fonetske gimnastike sastoje se od vežbi sinhronizacije pokreta tela i glasa, ritmičkih i igara oponašanja. Cilj takvog rada jeste da na zabavan način olakša deci kasniji terepautski rad.

Sa terapeutskim radom se počinje od pune četvrte godine u zavisnosti od toga kakvu problematiku govora dete ima. Ako je početno progovaranje onda je normalno potrebno krenuti i ranije, ali ako dete ima samo nepravilne glasove onda deca u principu kreću od navršene 4. godine.

Neki od uzroka govornih mana jesu uticaji loših govornih uzora, nepravilnosti građe govornih organa, predugo korišćenje cucle ili flašice. Kako bi se sprečio nastanak poremećaja govora, roditeljima se savetuje da sa decom svakodnevno vežbaju. Ako primete da njihovo dete ima problem sa govorom, neophodno je da se na vreme jave logopedima.

"Roditelji treba da se jave logopedu onda kad primete da dete u nekom segmentu govorno-jezičkog razvoja kasni. Ako se prva reč sa značenjem ne javi oko druge godine najdalje do 16. meseca znači dete ne progovara, nema nijednu reč sa značenjem, bez obzira kako ju je izgovorilo to je već znak da roditelji treba da se jave na savet i pregled", objašnjava defektološkinja logopetkinja Mirjana Madžarević – Solujić.

Kotrljajuće "r" neće sprečiti dete da postane doktor nauka, ali zanemarivanje ostalih govornih poremećaja može prouzrokovati druge probleme. Zbog toga je neophodno, podvlače stručnjaci, da roditelji na vreme uoče problem kod deteta i jave se logopedu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.