Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemija malih boginja u Beogradu i Južnobačkom okrugu!

Od 21. novembra kada je u Srbiji uveden pooštreni epidemiološki nadzor nad morbilama do sada je laboratorijski potvrđeno 38 slučajeva infekcije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prijavu epidemije malih boginja - morbila u glavnom gradu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju malih boginja u Južnobačkom okrugu, objavljeno je u sredu na sajtu Batuta.

Pogledajte i Ovčje boginje i izlazak napolje

Od novembra zaključno sa 18. decembrom potvrdjeno je 19 slučajeva morbila, a prema najnovijem izveštaju o epidemiološkom nadzoru malih boginja do 9. januara registrovano je i potvrdjeno još 19 slučajeva infekcije.

Najviše slučajeva morbila registrovano je u Beogradu - 22 i prijavljena je jedna porodična epidemija sa dvoje obolelih za koju se pretpostavlja da je izvor infekcije Republika Srpska (RS), dok se pretpostavlja da je izvor zaraze medju zdravstvenim radnicima daleki Istok.

Pažnju zahtevaju sporadični potvrdjeni slučajevi morbila u Beogradu kod kojih nisu utvrdjeni izvori infekcije, a koji indirektno ukazuju na prisustvo virusa u cirkulaciji.

Vakcinalni status svih potvrdjenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim osobama, izuzev četiri obolele osobe koje su vakcinisane jednom dozom vakcine.

Oko 30 odsto obolelih ima izmedju 35 i 40 godina, oko 34 odsto izmedju 20 i 30 godina, 17 odsto izmedju 15 i 20 godina, 11 odsto su deca od jedne do četiri godine, dve obolele osobe su starije od 40 godina i jedna je uzrasta od 5 do 10 godina.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica