Matići iz planinskog sela Gornje Košlje u opštini Ljubovija su postali junaci emisije "Vreme je za bebe" pre sedam godina. Gordana i Tijosav su tada očekivali svoje četvrto dete. Najmlađa od tri starije devojčice je tada tek krenula u školu. Cela porodica je priželjkivala i očekivala dečaka. Sestre su želele brata, a roditelji naslednika koji će im ostati u kući kad ženska deca odu svojim putem. Želja se svima ostvarila i rođen je zdrav i krupan dečak Grozdimir.


Vreme je za bebe: Prva beba na Čemerniku posle 36 godina!


U tom trenutku je Gordanina odluka da rodi i četvrto dete s nadom da će biti sin, okolini je delovala previše hrabro, ali i konzervativno.


Selo, iako prirodno bogato - smešteno među predelima od kojih zastaje dah i u kojima je poslednje prirodno stanište beloglavog supa, je izumiralo. Surova zima i teški poljoprivreni poslovi “oterali” su svu omladinu. Samo nekoliko đaka bilo je u nižim razredima osnovne škole koja postoji u Gornjem Košlju, a starja deca morala  su da pešače po desetak kilometara, kroz šume i preko potoka.


Vreme je za bebe: Milica je krenula u školu


Ekipa emisije "Vreme je za bebe" vratila se u ovo selo da prvog dana školovanja isprati Grozdimira do škole. Dočekali su ih isti predivni predeli, još uvek ima beloglavih supova, ali su Matići sedam godina stariji, a škola u Gornjem Košlju radi zahvaljujući Grozdimiru koji je jedini učenik prvog razreda i još jednom dečaku koji pohađa četvrti razred. Učiteljica u penziji koja je svoj radni vek provela u toj školi je bila veoma tužna jer 1. septembar 2014. godine nije obeležila dečija graja.


Autori formata:

Nebojša Nele Garić, Miroslav Petković, Nenad OgnjenovićReditelj epizode: Miroslav Petković

Kaže, kao da nije počela škola, žao joj je mladog kolege učitelja koji neće osetiti radost koju je ona osećala kada je sačeka puno dvorište dece. Učitelj Nenad je ipak radostan što umesto jednog, sada ima dva đaka. Nemoguće je mnoge nastavne programe izvesti, ali će dati sve od sebe da ova deca steknu znanje koje imaju i njihovi vršnjaci u gradu.


Ono na šta su Gordana i Tijosav mislili kad su želeli sina i odlučili se na četvrto dete je 31. avgusta 2014. godine postalo potpuno jasno. Najstarija njihova ćerka Slađana sada je student Više vaspitačke škole u Šapcu i kući dolazi veoma retko, Ljiljana je učenica Turističke škole u Valjevu i kod kuće je tokom školskih raspusta i po nekog vikenda, a Biljana je spakovala svoje stvari i krenula od kuće da bi 1. septembra krenula u srednju školu u Valjevu. Majka, koja je već dva puta pakovala stvari svoje dece znajući da ih neće više često viđati, znala je kolika je bol ispratiti dete od kuće i pustiti ga u svet za njegovo dobro i ovaj treći rastanak ne bi izdržala da kroz suze nije za ruku držala Grozdu.

Emisiju možete pogledati u nedelju, 18. januara na prvom programu RTS-a.

Sve buduće mame i tate koje žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe" mogu da se jave na broj telefona: 011/6305734 ili na i-mejl: vera@nira.rs.

Vera Novaković


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.