Prećutno pravilo, po kome se trudnice prevoze besplatno, vozači GSP-a praktikuju več godinama, jer kako kažu, žele da daju svoj doprinos u borbi protiv bele kuge. Iako su svesni da zbog toga rizikuju da ostanu bez pet do deset odsto od plate, vozači ne haju puno.

Pogledajte i Kako je biti trudnica u gradskom prevozu?

”Živimo u veoma teškom vremenu. Dosta žena kada zatrudni ostane bez posla ili im se zakida na trudničkom. Upravo zbog toga želimo da im pomognemo, a jedino kako možemo je da im ne naplatimo kartu. Ukoliko nas neko prijavi, svesno snosimo posledice. Međutim, većina građana takođe prećutno pozdravlja ovu odluku, pa nas ne prijavljuju“, kaže jedan od vozača koji nije želeo da se njegovo ime pominje.

Vozači ne spore činjenicu da pravila treba poštovati, ali isto tako smatraju da ovim gestom pomažu budućim majkama, i ne vide ništa loše u tome, a čak i ne smatraju da su humani, jer karta, kažu, ne košta mnogo. Po njihovim saznanjima ovo pravilo važi samo u Novom Sadu i nigde više u Srbiji.

U JGSP-u za 24 sata kažu da zaposleni na radnom mestu vozača nemaju pravo da samovoljno procenjuju i određuju grupe privilegovanih - povlašćenih kategorija korisnika usluga.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.