Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove mere: Lekari će bez saglasnosti roditelja vakcinisati decu u školama

Kako su od malih boginja najugroženija deca vrtićkog i školskog uzrasta, lekari beogradskih opština odlučili su se da preduzmu nove konkretne korake.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na vratima škola na teritoriji opština Zemun i Surčin osvanulo je obaveštenje koje je iznenadilo i pomalo uplašilo roditelje. U njemu se navodi da deca moraju da se vakcinišu do 14. novembra u Domu zdravlja "Zemun" ili će ih lekari bez saglasnosti vakcinisati u školama.

Povezane vesti

"Dana 8.11.2017. proglašena je epidemija malih boginja na teritoriji grada Beograda. Radi prevencije i kontrole malih boginja na teritoriji cele Srbije i u žarištima epidemije molimo Vas da obavestite roditelje da decu koja nisu vakcinisana MMR vakcinom mogu da dovedu u Dom zdravlja "Zemun" od 9.11.2017. do 14.11.2017. godine radi vakcinacije. U tom periodu primaće se sva deca bez obzira da li je njihov izabrani lekar tu. Posle tog termina mobilne ekipe Doma zdravlja "Zemun" će obilaziti škole i vakcinisati decu. Napominjemo da za navedenu vakcinaciju koju će vršiti mobilne ekipe nije potrebna saglasnost rodtelja", navodi se u obaveštenju.

Pošto je ovo obaveštenje odmah završilo kao tema nove rasprave na društvenim mrežama, redakcija "Blica" kontaktirala je Dom zdravlja "Zemun" kako bi nam oni objasnili o čemu se radi.

Povezane vesti

Glavna sestra Jasmina Ristić istakla je da je epidemija počela da se širi, pa su odlučili da reaguju što pre.

"Čim smo čuli da je proglašena epidemija, rešili smo da prvo obavestimo škole i vrtiće, a oni će naše obaveštenje preneti roditeljima dece koja nisu vakcinisana. Mi smo organizovali veliki broj lekara, koji će do utorka raditi i vikendom da bi se sve postiglo. Naravno deca neće morati da se vakcinišu isključivo kod izabranog lekara, već će moći i kod nekog drugog. Nakon utorka mi smo napisali da ćemo obaviti vakcinaciju i bez roditeljske saglasnosti. Mi na to imamo pravo po zakonu, ali ipak nećemo jer se nadamo da će se roditelji sami javiti", kaže doktorka Ristić.

Iz Doma zdravlja "Zemun" dodaju i to da su juče i danas deca sa roditeljima dolazila na vakcinaciju, te su zadovoljni odzivom.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica