Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška mladim talentima: Novogodišnji Gala koncert Dečje filharmonije

Mladi talenti fonda "Deca Deci" održaće tradicionalni novogodišnji Gala koncert 11. decembra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

 Izvor: Foto: Promo

Mali umetnici, članovi Dečje filharmonije već sedam godina održavaju četiri velika koncerta godišnje (prolećni, letnji, jesenji i novogodišnji), a donacije prikupljene tokom njihovih nastupa upotrebljavaju se kao podrška drugim mladim talentima koji se bave klasičnom muzikom – za kupovinu instrumenata, kao stipendije i za dalje muzičko obrazovanje.


PROČITAJTE I... Muzičko obrazovanje: Kada uvesti dete u svet muzike

Naredni, novogodišnji koncert za publiku i donatore održaće se 11. decembra u Kolarčevoj zadužbini, a istog dana u podne talentovani mališani će tradicionalno održati i koncert sa dodelom paketića namenjen deci sa posebnim potrebama.


Kao specijalni gosti nove generacije muzičara na novogodišnjem Gala koncertu nastupiće Baletska dečja trupa Nacionalne fondacije za igru pod rukovodstvom koreografkinje i balerine Aje Jung.

PROČITAJTE I... Kako muzika utiče na decu


Koncertne kostime specijalno će za tu priliku kreirati modna kreatorka Dragana Ognjenović, članica Upravnog odbora, za koju je ovaj zadatak bio veliki izazov i zadovoljstvo.


"Veoma mi je drago što ću kreirati kostime za novogodišnji Gala koncert Dečje filharmonije. Dugo sarađujem sa Fondom "Deca deci" i smatram da je vrlo značajno usmeriti ih da razvijaju svoj talenat, a takođe i usaditi im veru da svojim nastupima čine dobro, jer na posredan način pomažu drugoj talentovanoj deci. Bio mi je veliki izazov, ali sam ga sa zadovoljstvom prihvatila", kaže Dragana Ognjenović kojoj nije prvi put da učestvuje u humanitarnim akcijama namenjenoj deci.


Ovogodišnji pokrovitelj koncerata je "Idea" koja je prepoznala važnost promocije klasične muzike kod mladih i odlučila da se pridruži onima koji podržavaju fond "Deca deci" i članove Dečje filharmonije na njihovom putu ka profesionalnom muzičkom usavršavanju.


PROČITAJTE I... 5 načina da vaše dete zavoli muziku


Fond "Deca deci" u okviru kog je formirana Dečja filharmonija osnovan je 2007. godine uz podršku Skupštine grada Beograda, a na inicijativu LPT grupacije. Članovi Fonda su deca sa izrazitim muzičkim talentom, brojnim priznanjima i nagradama na domaćim i inostranim takmičenjima. Svojim javnim nastupima i koncertima u organizaciji Fonda, doprinose prikupljanju sredstava za stipendije, školovanja i kupovinu instrumenata za talentovanu decu čije porodice nisu u mogućnosti da obezbede adekvatne uslove za njihovo muzičko obrazovanje.


Dečju filharmoniju
čine učenici osnovnih muzičkih škola koji su na otvorenoj audiciji pokazali izuzetan talenat. Audicije se organizuju pred svaki koncert sa namerom da se pruži šansa mladim muzičarima i tako se biraju najbolji učenici koji će razvijati svoj talenat, dobiti priliku da privuku pažnju javnosti i promovišu klasičnu muziku, kao i svoju originalnost u izvođenju.

Prva generacija dece, odabrana 2007. godine, danas su studenti prestižnih evropskih muzičkih univerziteta - Kristijan, Una, Urmina, braća Pilar, a neki od njih nastupiće zajedno sa svojim mlađim kolegama, novoizabranim članovima Dečje filharmonije, 11. decembra na Kolarcu. Mladi muzičari do sada su održali više od dvadeset koncerata, svake godine po četiri velika (u svakoj sezoni po jedan), kao i brojne manje nastupe širom Srbije.

"Ove godine izabrano je 32 dece, novih članova Dečje filharmonije i fonda "Deca deci". Namera nam je da se što više dece zainteresuje za klasičnu muziku, jer ona razvija kreativne, lične i interpersonalne veštine koje su potrebne u razvoju društva novog milenijuma, baziranom na znanju. Raduje me činjenica da je na audiciji bilo mnogo dece i da smo imali prilično težak zadatak da izaberemo najbolje među njima", rekla je direktorka Koncerta Miljana Obradović.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica