U prvih devet meseci ove godine u zločinima koji su rodno motivisani ubijeno je 21 žena. Šokantna statistika upozorava da odgovornost za prepoznavanje žrtve i počinioca leži na svima nama.


PROČITAJTE I... Mislite na sebe - reagujte na nasilje

U prethodnom periodu, niz organizacija koje se bave nasiljem nad ženama kao što su Autonomni ženski centar i Savetovalište protiv nasilja u porodici ulagali su velike napore za promenu odnosa društva prema ovom fenomenu. Takođe, Fond B92 se od 2006. godine bavi porodičnim nasiljem kao jednim od najozbiljijih problema srpskog društva, kako kroz medijske kampanje, tako i kroz konkretne akcije osnaživanja žena koje su bile žrtve ili se nalaze u riziku od nasilja.

Žena koja je izložena nasilju u porodici nikada nije kriva za nasilje, uvek i bez opravdanja kriv je i odgovoran počinilac. Žene često traže opravdanje za supruga ili partnera jer im je teško da prihvate šta se događa. Nije lako priznati sebi da je brak neuspešan i da je suprug nasilan. Prepoznavanje i priznavanje nužni su preduslovi kako bi došlo do sledećeg koraka, a to je donošenje odluke i traženje pomoći i podrške kako bi zaštitili sebe i decu. Opravdavanje nasilnog ponašanja drži ženu u "krugu nasilja" i onemogućuje njeno aktivno suočavanje sa problemom. Neke od njih osećaju strah za sigurnost svoje dece, ali i strah od mogućeg poniženja ukoliko drugi saznaju šta se događa u porodici. 

U Beogradu je danas održana i konferencija pod nazivom "Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji" na kojo je učestvovao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković. Na konferenciji su dodeljene donacije za SOS telefone za žene žrtve nasilja, a predstavljeni su i rezultati u oblasti prevencije i zaštite žena od nasilja u porodici i u intimnim partnerskim odnosima. 


Tim povodom, na Trgu republike potpisivale su se zastave solidarnosti sa ženama koje su preživele nasilje. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama .