U Srbiji se godišnje rodi oko 18.000 dece sa nekim problemom - sa rizikom u psiho-fiziološkom razvoju. Roditelji, uprkos želji i ljubavi, nisu dovoljno osposobljeni da sami pomažu detetu. Najbolji način da se pomogne roditeljima i detetu sa smetnjama, jeste da ta pomoć bude obezbeđena već po rođenju, odnosno kada se poremećaj ustanovi.

Pogledajte i Poremećaji štitaste žlezde kod beba

"Kada dete proslavi prvi rođendan tada treba i da se socijalizuje sa drugom decom. To praktično znači - tada dete sa posebnim potrebama treba upisati u dnevni boravak - kako bi se, zajedno sa drugom zdravom decom, igralo i razvijalo. I još jedna važna napomena - idealno je da stručnjak koji je započeo rad sa porodicom da je prati i posle odlaska deteta u školu", kaže profesorka Ilga Ertem sa Univerziteta Jejl.

Bez stručne pomoći i velikog angažmana porodice, dete sa smetnjama u razvoju nema prave šanse da napreduje i razvije svoje mogućnosti kako bi se lakše uključilo u društvo.

"Neohodan je intenzivan rad a naučna istraživanja pokazuju da treba početi što pre, pogotovo sa prevremenom rođenom decom. Jer, ako imaju neki problem treba početi na vreme dok je mozak još 'plastičan'", kaže dr Dijana Lazić-Puškaš, v.d. direktora Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju  "Prof. dr Cvetko Brajović" u Beogradu.

VIŠE O Poremećaj govora i jezika kod dece

Pedijatri u svih 158 domova zdravlja u zemlji dodatno su obučeni da rano uoče poremećaje kod mališana. Kada je govor u pitanju, roditelji često tepanje, mali fond reči i teže uobličavanje neke misli pripisuju razmaženosti ili lenjosti deteta.

"Pedijatar i roditelj treba da obrate pažnju na to kako dete ostvaruje komunikaciju, da li ako ga nešto pitate razume, kako se razvija motorika kod deteta, da li pokazuje znake nespretnosti, da li ima problema sa vidom, da li pokazuje hipotoniju", kaže Dragana Cvjetičanin, pedijatar zavoda "Prof. dr Cvetko Brajović" u Beogradu, a prenosi RTS.


Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" je jedina referentna ustanova za lečenje dece sa smetnjama u razvoju, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ministarstvo zdravlja je pokrenulo projekat podrške deci u ranom razvoju, ali i njihovim roditeljima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.