Broj prosvetnih radnika koji učestvuju u štrajku je sve veći, a prema poslednjim podacima sindikata časovi su skraćeni u 1.230 od 1.780 osnovnih i srednjih škola.

Pogledajte i Vojvodina: Seksualno vaspitanje u dvadeset osnovnih škola

"Ako odbijemo oko 350 specijalnih škola, znači u štrajk je ušlo 67 odsto škola", rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković u Kraljevu na tribini "Kuda ide srpsko obrazovanje" i dodao da je to oko 75 odsto zaposlenih.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su kazali su da je u Srbiji štrajkovalo 41 odsto, odnosno 731 škola. Takođe, u Beogradu je štrajk u 20 odsto škola, 54 od ukupno 276 škola.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković, kaže da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva i da će časovi u školama, gde četiri reprezentativna sindikata imaju svoje predstavnike, do daljnjeg biti skraćeni za 15 minuta.

Pogledajte i U 19 američkih država dozvoljeno fizičko kažnjavanje u školama!

Janković kaže da očekuju poziv iz ministarstva za nastavak pregovora, ali da takvih naznaka još nema.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Gradski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, zatim da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnoloski viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

Pogledajte i Od čega zavise inteligencija deteta i uspeh u školi?

Predstavnici četiri sindikata, koji su otpočeli štrajk, organuzovaće tribinu u Kraljevu, na kojoj se govorilo o teškom materijalnom položaju prosvetara i urušavanju prosvete uopšte. Oni su poručili su još da je štrajk prosvetara tek počeo i da "ne treba niko da očekuje da će se tek tako završiti", ističući da očekuju sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.