Opština Zvezdara i organizacija Prijatelji dece Zvezdare obeležiće Međunarodni dan deteta nizom programa u vrtićima, školama i bibliotekama.


Pogledajte i Danas obeležavamo Svetski dan deteta

Tako će se sutra u 12 sati u Biblioteci – galeriji „Branko Miljković” (Bulevar kralja Aleksandra 298) održati promocija knjige „Igra odrastanja – 9 nivoa do pobede” Ivane Lukić. Organizatori su Prijatelji dece Zvezdare i Izdavačka kuća „Kreativni centar”.

U knjizi „Igra odrastanja – 9 nivoa do pobede”, namenjenoj adolescentima, na zabavan i duhovit način, kroz jezik kompjuterskih igara koji je njima blizak, objašnjavaju se pravila „drevne igrice” koja se zove „Odrastanje”. Igrica ima devet nivoa koje treba preći, a koji se odnose na ključne oblasti interesovanja tinejdžera (fizički izgled, emotivni život, roditelji, društvo, zabava, škola i drugo). Na svakom nivou postoje zadaci, uputstva, pomoć i bonusi kojima se ostvaruje određen broj poena „Zrelosti”. Knjiga privlači veliku pažnju mladih jer na zabavan način govori o stvarima važnim za odrastanje. Program će okupiti tinejdžere, učenike zvezdarskih osnovnih škola, a o knjizi će govoriti autorka Ivana Lukić i urednica Natalija Panić.

Pogledajte i Ples i čitanje pozitivno utiču na zdravlje ljudi

Istog dana, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola (Donska 25-27) će biti domaćin Radionice izrade sapuna pod nazivom „Tajne mehurića”, koju će voditi profesorka Biljana Vasić. Radionica će biti realizovana u 12 i 13.30 sati. Sa procesom saponifikacije, značajem ph vrednosti, hladnim i toplim postupkom izrade sapuna, upoznaće se dve grupe učesnika iz osnovnih i srednjih škola sa Zvezdare. Oni će imati priliku da sami izaberu mirisnu notu, prirodnu boju i oblik sapuna koji će napraviti, ali i da postave pitanja i dobiju savete o sastavu sapuna prema tipu kože.

U svim vrtićima i školama na Zvezdari biće organizovane izložbe dečjih likovnih radova, prezentacije „Bukvara dečjih prava”, kreativne i edukativne radionice za decu i roditelje i drugi programi posvećeni promociji prava deteta.

Pogledajte i Značaj čitanja priča za laku noć

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Međunarodni dan deteta ili Svetski dan deteta 20. novembra 1954. godine sa ciljem da se promoviše dobrobit dece u svetu. Tada su UN usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, kao prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.