Statistički podaci pokazuju da da se broj dece u Srbiji između dva popisa stanovništva smanjio za 205.000, te da deca čine svega 17,2 odsto ukupne populacije u Srbiji, naveo je vojvođanski ombudsman u saopštenju povodom ovog važnog datuma.


Pogledajte i Beograd: Formiran Savet koji će se baviti pravima dece

Najveći izazov u oblasti ostvarivanja, zaštite i unapređenja prava deteta, prema podacima zaštitnika prava građana i dalje je ekonomska kriza, a Srbija u tom pogledu nije izuzetak u odnosu na druge zemlje.

Među pravima dece o kojima se često govori su pravo da se bez diskriminacije pravilno razvijaju i rastu, igraju i obrazuju, kao i pravo da dostojanstveno, bezbedno, zdravo i srećno žive, saopštio je Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) povodom Svetskog dana deteta.

"Država se obavezala da će sve učiniti da deca u Srbiji budu bezbedna, ali nas, sa prvim hladnim danima, mediji obaveštavaju o nesrećnim slučajevima u kojima su deca izgorela u svojim kartonskim kućama. Nažalost, pokazalo se da ni školska dvorišta nisu bezbedna i da mogu da budu opasna po život dece", navodi se u saopštenju.


Pogledajte i Srbija: Batine uskoro kažnjive zakonom?

Zemlje članice Saveta Evrope (SE) postigle su napredak u zaštiti dečijih prava, ali još postoji tendencija zanemarivanja svih obaveza na tom planu, izjavio je komesar SE za ljudska prava Nils Muižnijeks, povodom 25. godišnjice donošenja Konvencije UN o pravima deteta.

"Konvencija je i danas najznačajniji međunarodni dokument za zaštitu dečijih prava", rekao je Muižnijeks, dodajući da su 20. novembra 1989. godine, kada je Konvencija doneta, deca prvi put postala punopravni nosioci ljudskih prava.

On je naglasio da su zemlje članice SE od 1989. godine postigle "značajan napredak" u poštovanju dečijih prava, ali da još postoji tendencija zanemarivanja svih obaveza na tom planu. Objasnio je da je jedan od oblika kršenja prava dece njihovo stavljanje u pritvor kada se nađu u situaciji imigranata.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.