"Incest trauma centru" sedmično stigne sedam prijava za seksualno zlostavljanje dece, a sam krivični postupak se započinje samo u osam odsto slučajeva.


Pogledajte i Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila?

Direktorka "Incest trauma centra" Dušica Popadić kaže da su devojčice češće žrtve seksualnog zlostavljanja nego dečaci, a da je svaki počinilac nasilja poznat detetu i da je u večini slučajeva u pitanju biološki otac.

"Dečaci su preživeli seksualno nasilje u oko 17 odsto što je nešto više nego do 2009. godine. U oko 42 odsto prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, dok su oko deset odsto počinilaca maloletnici", navela je Popadićeva na konferenciji za novinare Beogradu.

Pogledajte i Seksualizacija dece: Da li je ovaj otac pedofil?! (VIDEO)

Statistički podaci centra pokazaju da su deca strara u proseku pet godina i četiri meseca kada se dogodi prvi incident, dok je period između prvog incidenta i prijavljivanja u proseku oko osam godina. Seksualno zlostavljanje prijavljivala je u više od polovine slučajeva sama osoba, a zatim majka deteta (oko 30 odsto).

Kako bi se skrenula pažnja i podigla svest javnosti o ovom problemu, iz "Incest trauma centra" najavljuju kampanju pod nazivom "1 od 5" koja ima za cilj da utiče na zakonodavstvo i obrazovanje.

Pogledajte i Priča o Sviti, izmišljenoj devojčici koja spasava decu od pedofilije

Iz Centra ističu i ulogu medija kao ključnog faktora i ukazuju na važnost pravilnog izveštavanja - da slike žena i dece nisu degradirajuće, zadržavanje poverljivosti svih žrtava, da nije napisano na senzacionalistički način, te da su priče zasnovane na činjenicama.

Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece u svetu se obeležava 19. novembra, a prvi put je obeležen 2000. godine, piše Beta, a prenosi Danas.

Otkrijte i Saveti psihologa: Kako pomoći detetu koje je zlostavljano ili zanemareno?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.