Radionice drže Jasminka Petrović, autorka poznate knjige "Seks za početnike" i psihološkinja Ivana Lukić.

Pogledajte i Republika Srpska: Seksualno obrazovanje za školarce

"Prepoznali smo ovaj projekat kao izuzetno bitan, jer smatramo da je prirodni nastavak pilot projekta 'Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju', koji smo pokrenuli pre dve godine, a koji se danas realizuje u 66 srednjih škola širom Vojvodine", kazala je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić i dodala da se realizacijom projekta "Zlatni most" taj program praktično proširio i na, za početak, 20 osnovnih škola u Vojvodini, gde su kroz radionice obuhvaćene tri najbitnije ciljne grupe – deca, roditelji i nastavnici.

Marinika Tepić je dodala da je ovaj projekt važan za našu zajednicu, jer se granica upoznavanja tinejdžera sa seksualnom problematikom – seksualnim odnosima, reproduktivnim zdravljem, higijenom tela i prevencijom polno prenosivih bolesti drastično pomerila naniže, i to na niži osnovnoškolski uzrast.

Pogledajte i Kako je proteklo seksualno obrazovanje u srednjim školama Vojvodine

"Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se čak od četvrte godine predškolskog uzrasta deca upoznaju sa sadržajima vezanim za seksualnu problematiku, naravno shodno njihovom poimanju sveta u tom trenutku, pre svega da steknu elementarna znanja o svom individualnom biću, pa onda u odnosu na prijatelje, drugare i vršnjake iz grupe", navela je sekretarka.

Jasminka Petrović, autorka knjige "Seks za početnike" i jedna od predavačica u projektu "Zlatni most", navela je da je ideja projekta da se uspostavi komunikacija između dece i roditelja, jer dečji svet zapravo čine porodica i škola.

"Važno je da deca mogu sa roditeljima i nastavnicima da razgovaraju o različitim temama koje obradimo na radionicama i nakon što se projekat završi", kazala je Jasminka Petrović i navela da je interesovanje ne samo dece, nego i roditelja i nastavnika, za radionice bilo veoma veliko, što ohrabruje da pitanja u vezi sa seksualnim vaspitanjem nisu više tabu tema kako što su do sada bila.

Pogledajte i Kako razumeti (i prihvatiti) dečju seksualnost

Radionice su do sada održane u Zrenjaninu i Kikindi, a u narednom periodu biće održane u još petnaestak gradova širom Vojvodine. Na kraju projekta, učesnici će imati priliku da pogledaju predstavu pozorišta DADOV rađenu po knjizi "Seks za početnike".

Projekat realizuje zrenjaninsko Udruženje "Skaska", uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je za ovaj program izdvojilo 1,2 miliona dinara. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.