Izveštaj Ministarstva zdravlja Crne Gore navodi da je još 16. septembra, prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji, izolovana bakterija Stafilokokus epidermidis u bolnici u kojoj je raširena infekcije zbog koje je jedno novorođenče preminulo.


Pogledajte i Crna Gora: Preminula jedna od pet inficiranih beba

Kako je saopšteno iz Ministarstva , zvanična verzija je da je u ponedeljak, 3. novembra, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Opšta bolnica u Bijelom Polju" na Ginekološko-akušerskom odeljenju – porodilištu izbila novorođenačka infekcija izazvana bakterijama o čemu, nažalost, a suportno propisima, nadležni organi nisu obavešteni.

"U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti  i Pravilnikom o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, bolničkih infekcija, stanja i smrti obolelih od zaraznih bolesti JZU 'Opšta bolnica u Bijelom Polju' bila je dužna da prijavi infekciju. U momentu pojavljivanja intrabolničke infekcije načelnik odeljenja i glavna sestra odeljenja dužni su da obaveste direktora, a potom zdravstveno-sanitarnog inspektora i epidemiologa Higijensko-epidemiološke službe, kao i Komisiju za intrabolničku infekciju Opšte bolnice u Bijelom Polju", naglasili su u Ministarstvu.

Pogledajte i Crna Gora: Deca rođena u nedelji štednje dobila po 400 evra

U razdoblju od 3. do 12. novembra petoro dece sa znacima infekcije upućeno je iz Porodilišta Opšte bolnice u Bijelom Polju na Neonatologiju Instituta za bolesti dece Kliničkog centra u Podgorici.

"Po jedno novorođenče upućivano je u sledeće dane: 3. novembra, 4, novembra, 8. novembra i 11. novembra i 12. novembra, pri čemu je novorođenče koje je preminulo upućeno 11. novembra. Nažalost, ni Klinički centar Crne Gore, u koji su upućena novorođenčad, tada ne ispunjava zakonske obaveze prijavljivanja infekcije nadležnom organu", tvrde u ovom vladinom resoru.

Prema njihovim rečima, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Ljilja Musić obaveštava u petak, 14. novembra, dakle jedanaest dana nakon što je prvi pacijent primljen, Institut za javno zdravlje o povećanom prijemu u Klinički Centar Crne Gore dece iz Bijelog Polja zaražene novorođenačkom infekcijom. 

Pogledajte i Kako prepoznati urinarnu infekciju kod dece?

"Po prijemu prijave, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje dr Sanja Medenica obaveštava epidemiologa u Bijelom Polju Aleksandra Jeknića koji istog dana, dakle 14. novembra u 10 sati i 20 minuta u prisustvu zdravstveno sanitarnog inspektora Lidije Dajković obilazi Ginekološko odeljenje sa porodilištem i Neonatološku jedinicu Dečjeg odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju", kazali su u ovom vladinom resoru.

Tom prilikom, dodaju oni, sanitarni inspektor utvrđuje uvidom u dokumentaciju da sva tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji nemaju uredno overene sanitarne knjižice, što su bili obavezni da imaju na osnovu redovnih sanitarnih pregleda, da je 16. septembra, prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji, izolovana bakterija Stafilokokus epidermidis, kao i da je ista bakterija otkrivena na jednom radnom i toplom stolu, prenosi Mondo.me.

Pogledajte i Bakterije u veš-mašini: Kako sprečiti njihov razvoj

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.