Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Naknada za treće dete do punoletstva?

Uskoro bi majke koje rode treće dete mogle početi da dobijaju "demografsku naknadu", i to do punoletstva najmlađeg deteta, ukoliko se usvoji Prednacrt koji predviđa Građanski zakonik.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prednacrt, koji se nalazi na javnoj raspravi, predvideo je dužnost države da ''finansijskim, poreskim, radnopravnim, ekonomskim, socijalnim i drugim merama i aktivnostima podstiče rađanje dece", rekla je za Tanjug članica Komisije za izradu GZ Olga Cvejić Jančić.

Pogledajte i Zaposleni očevi: Pravo na porodiljsko odsustvo za treće dete

Takođe je predviđeno da se podsticanje rađanja uređuje posebnim propisima, a ponuđeno je kao alternativa da se doda i nov stav kojim bi se u samom Zakoniku konkretizovala jedna od pogodnosti za podsticanje rađanja.

Ta pogodnost obuhvatila bi pravo na ''demografsku naknadu'' majkama koje rode treće dete i to do punoletstva najmlađeg deteta, s tim što bi visinu te naknade svake godine utvrđivalo ministarstvo finansija prema datim finasijskim mogućnostima, ukazala je profesorka.

"Komisija se pri predlaganju ove odredbe rukovodila potrebom da se nešto konkretno preduzme na podsticanju rađanja i vrlo oprezno predložila naknadu samo za treće dete, a ne i za veći broj dece od troje", navela je ona, prenosi B92.

Pogledajte i Četvrto dete nije razlog za stid!

Prema njenim rečima, nije namera da se žene podstiču da se posvete samo rađanju i da za to dobijaju naknadu, nego da se podstaknu one porodice koje planiraju, odnosno razmatraju rađanje trećeg deteta, da se za to lakše odluče i da im država finansijski pomogne u tome.

"Odvajanje finansijskih sredstava za podsticanje rađanja bi trebalo da bude prioritet svih prioriteta. Međutim, pošto je ovo tek Prednacrt GZ javna rasprava treba da pokaže da li ovakav predlog ima podršku i da li ga treba zadržati", napomenula je Cvejić Jančić.

Pogledajte i Novac kao poklon za dete - da ili ne?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica