Nije važno da li je ovo dete para začeto prirodno ili, takođe, veštačkom oplodnjom, kao ni da li je zajedničko ili je reč o detetu jednog od partnera, a uslov je i da par živi na teritorije AP Vojvodina najmanje godinu dana.

Saznajte i Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici

Procedura je maksimalno skraćena - par treba da popuni prijavu na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a ukoliko dobije saglasnost komisije Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u roku od tri nedelje može da zakaže prvi pokušaj vantelesne oplodnje na jednoj od 12 državnih i privatnih klinika koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja. Gornja starosna granica za žene je 44 godine.

"Naš cilj je da vidimo šta je nama sledeće godine, za devet meseci, koliko mi beba imamo više, koliko smo mi bolji u Vojvodini, koliko smo bolji u natalitetu i šta je to od mera koje još treba preduzeti u budućnosti, kako bismo dobijali sve više dece", izjavila je za RTV pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović.

Pogledajte i Priprema za vantelesnu oplodnju

U novosadskom porodilištu Betanija vantelesnu oplodnju radi tim stručnjaka, a čine ga ginekolozi i embriolozi. Oni koriste savremenu opremu, a u planu je nabavka još aparata, kao i opremanje laboratorije u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu, gde će se raditi genetske analize embriona pre usađivanja u matericu.

"Embrioskop, odnosno sistem za kontinuirano praćenje embriona od momenta oplodnje, pa sve do dana transfera, omogućava nam da pratimo pravilan rast embriona. Na osnovu tog amožemo selektovati embrion koji je najpotentniji i ima najveću šansu za impantaciju", rekla je za RTV biolog-embriolog Jelena Vukosavljević iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Pogledajte i 10 najboljih namirnica za zdravlje žene

Do kraja godine finansiraće se vantelesna oplodnja za 80 parova.Od 1. januara 2015. godine biće obezbeđeno sto miliona dinara za još 500 njih.

Program vantelesne oplodnje jednoglasno je usvojen u pokrajinskoj Skupštini. Za njega su glasali i poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicije, piše RTV.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.