"Tražimo da se, bar jednom roditelju deteta obolelog od raka, dužina bolovanja uskladi sa protokolom lečenja i da se visina mesečne naknade za bolovanje poveća sa 65 na 100 odsto (zarade)", rekao je na konferenciji za novinare predsednik NURDOR-a Todor Mančić.

Pogledajte i Malo poznati simptomi raka koje često ignorišemo

On je objasnio da bi naknada za bolovanje trebalo da se poveća zbog velikih izdataka koji prate lečenje i dodao da bi, usvajanjem predloga, država svakako uštedela "jer je bolje da roditelji budu uz dete nego da dete bude u bolnici".

"Dosad nas država nije prepoznavala kao grupu kojoj treba pomoći", izjavio je Mančić, podsećajući da je predlog za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju predat Skupštini Srbije krajem prošle godine, ali da nije ušao u proceduru.

Narodni poslanik prof. dr Dušan Milisavljević izjavio je da mu je velika čast što je Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju podneo "zajedno sa hrabrim roditeljima koji su se borili sa teškom bolešću svog deteta".

Pogledajte i Napredak u lečenju raka dojke

"Smatram da je svaki zakon koji dođe iz porodica obolele dece zakon života i da je to jače od bilo kakvih pravničkih zakona", rekao je on i istakao da su "predložili zakon u želji da se ministru zdravlja i Republičkom fondu (za zdravstveno osiguranje) skrene pažnja da roditelji obolele dece imaju problem" i da očekuje da ga oni reše.

Podsećajući da se u Skupštini Srbije danas raspravlja i o Predlogu zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, dr Milisavljević je naveo da je "zakon dobar", ali da mu nije jasno kako će se svi zdravstveni softveri objedniti jer su ih "mnogi direktori klinika sami nabavljali".

Pogledajte i Beograd: Roze šetnja podrške borbi protiv raka dojke

"Evropska unija, Evropska banka (za obnovu i razvoj) i država Srbija su dosad uložili mnogo para da bismo dobili jedinstveno vođenu medicinsku dokumentaciju, kako bi mogla da funkcioniše i elektronska zdravstvena knjižica", rekao je dr Milisavljević, piše Tanjug.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.