Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Roditelji tuže grad zbog nezakonitih cena vrtića

Veliki broj majki i očeva angažovao je advokate kako bi na sudu tražio pravdu zbog toga što nadležni u gradu najavljuju da novac za preplaćene račune neće biti vraćen roditeljima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kako ni u važećim zakonskim odredbama nema sankcija za lokalne samouprave koje su kršile pravila i naplaćivale vrtić više od 20 odsto od ekonomske cene, roditelji će pravdu i nadoknadu troškova morati da potraže na sudu.

Saznajte koja su Dokumenta potrebna za upis deteta u vrtić

Prema grubim računicama, njima bi, u proseku, trebalo da bude vraćeno od 250.000 do 300.000 dinara po detetu. 

Novosti pišu da im se javio veliki broj majki i očeva koji su već angažovali advokate. Kako piše list, uglavnom se organizuju iz iste predškolske ustanove, jer je tako lakše zbog veštačenja, a i troškovi sudskog postupka su manji, ako se podele između više lica. 

Taksa za pokretanje postupka košta oko 15.000 dinara, a svako ročište se dodatno plaća. Cena je u proseku oko 50 evra.

Pošto su vrata Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu već danima zatvorena, Novosti navode da nisu uspele da saznaju šta će se dogoditi sa roditeljima koji imaju po dva-tri neplaćena računa za vrtić i da li će ti dugovi biti oprošteni. 

Pogledajte Najlepše vrtiće na svetu (FOTO)

To bi i bilo najlogičnije rešenje, jer ne može se "uterivati dug" koji je već uveliko preplaćen i podnositi tužbe protiv roditelja. Osim sudskog potraživanja, pojedine preškolske ustanove su ispisivale decu iz vrtića zbog dugovanja iako su računi bili "napumpani". 

U gradu trenutno usaglašavaju kolika je ekonomska cena boravka deteta u vrtiću za mesec dana, a kako najavljuju, od 1. januara će biti smanjena i prilagođena zakonima. 

Prema poslednjim podacima iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, dugovanja za vrtić iznose oko 1,5 miliona evra! Pitanje je i kako će nadležni rešiti ovaj problem, pošto roditelji već pet godina plaćaju mnogo više od zakonom propisanih 20 odsto ekonomske cene vrtiće. 


Pogledajte i Zabrinuti roditelji u Beogradu: Da li su deca u vrtićima bezbedna?

U važećim gradskim aktima kao ekonomska cena naveden je iznos od 13.331 dinar, koliko su do sada plaćali samo strani državljani. Nezvanične informacije kažu da će nova biti oko 28.000, a maksimalna koju će plaćati roditelji 5.700 dinara, što je skoro duplo manje nego sada.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica