Program "Oseti umetnost" je osmišljen sa željom da se deca na zanimljiv način upoznaju sa umetničkim delima iz kolekcije Galerije i da se kod njih podstakne snažniji doživljaj umetničkog dela putem svih čula.

U kreiranje i realizaciju radionica koje su namenjene deci uzrasta od pet do 11 godina, uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, stručni saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.


VIŠE: Uticaj muzike na decu



Radionice u novembru su posvećane čulu sluha. Kroz pet radionica mališani će otkrivati kakvi se sve zvuci mogu čuti sa slika izloženih u stalnoj postavci Galerije i Dečjoj sobi. Saznaće na koje sve načine umetnik može da dočara zvuk uz pomoću likovnih elemenata – boje, linije i kompozicije.

Takođe, deca će se upoznati sa različitim instrumentima prikazanim na slikama, kao i sa zvucima koje oni proizvode. Imaće priliku da neke od instrumenata vide uživo i nauče kako se oni sviraju. Razgovarajući o različitim vrstama zvukova, deca će saznati kako određeni zvuci mogu da utiču na naše raspoloženje i da li nam prijaju ili ne.

Tokom radionica deca će zajedno pokušati da pronađu odgovor na pitanje da li gledanjem slike mogu "čuti" zvuke koji dopiru sa nje, čak i ako ih zapravo ne čuju.


VIŠE: Najlepši muzeji na svetu

Prva radionica pod nazivom "Melodija budi osećanja" održaće se u subotu, 1. novembra od 11 do 12 i 30 časova, a baviće se slikom Save Šumanovića Koncert u polju. Mališani će posmatrajući sliku pogađati koje je sve zvuke slikar mogao da čuje dok ju je stvarao, kako su oni mogli da utiču na njega, pa sam tim i na izgled njegovog umetničkog dela.

Gledajući devojke prikazane na slici razgovaraće o tome kakva osećanja stvara zvuk mandoline koju svira mladić. U kreativnom delu radionice mališani će slušati različite prirodne zvuke i melodije koje će pokušati da dočaraju na svojim crtežima.


Cena ulaznice je 150 dinara.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.