Akciju je pokrenuo lezbijski par iz San Franciska - Keston Ot-Dal i njena supruga Andrea, koje imaju 15-mesečnu ćerkicu Dilejni, rođenu sa ovim poremećajem.

Pogledajte i Kontroverzno: Diznijeve princeze u kampanji podizanja svesti o incestu

"Dizni obavlja sjajan posao u razlikovanju dobra od zla. Pruža divne moralne pouke koje našu decu uče da budu dobre osobe, ali, nažalost, na pojedinim kritičnim poljima je potpuno omanuo. Kakve bi sve lekcije o raznolikosti, saosećanju i prihvatanju Dizni mogao da nauči decu kada bi promovisao hendikepirane likove!", ističe se u peticiji koju je od 1. oktobra, kada je postavljena na internet, potpisalo blizu 60.000 ljudi.

Pogledajte i Diznijeve princeze u borbi protiv nasilja u porodici (FOTO)

"Deca sa Daunovim sindromom su često žrtve zlostavljanja. Bilo bi zaista sjajno kada bi deca mogla da vide hedikepirane junake u svojim omiljenim animiranim filmovima", navela je Keston.

Ilustrator Aleksandro Palombo nedavno je napravio seriju crteža na kojima su Diznijeve junakinje, poput Snežane i Pokahontas, prikazane u invalidskim kolicima ili sa protezom.

Pogledajte i Neobično priznanje majke sina s Daunovim sindromom

Hendikepirani likovi nisu strani Dzinijevim crtanim filmovima. Oni su se u njima pojavljivali od samog početka, a među najpoznatijima su sedam patuljaka, Kvazimodo i Gabrijela, koja u crtaću "Mala sirena" komunicira pomoću znakovnog jezika, budući da je gluvonema, prenosi Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.