Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podmukli virus: 80 odsto zaraženih ne znaju da su nosioci hepatitisa C!

S ciljem da se spreči širenje virusa hepatitisa na zdrave osobe i pravovremeno leče oboleli, na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" održan je stručni skup pod nazivom "Iskustva Srbije i EU ...

 Izvor: Foto: ShutterstockNa Skupu koji je organizovalo Udruženje za borbu protiv hepatitisa "HRONOS", predstavljena je Nacionalna strategija u borbi protiv ovog virusa.


VIŠE: Da li hepatitis može da ugrozi trudnicu i bebu?

Tom prilikom prisutnima su se obratili direktor Instituta za javno zdravlje Batut, prof. dr Dragan Ilić, infektolog iz Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Milotka Fabri, kao i politički direktor Ahim Kauc i predsednica Tatjana Reić iz Evropskog udruženja obolelih od bolesti jetre "ELPA" čiji je član i "HRONOS".

Nacionalna strategija treba da omogući sprečavanje širenja virusa hepatitisa na zdrave osobe, rano otkrivanje virusa hepatitisa i adekavatno lečenje za one koji su inficirani virusom hepatitisa.


Državni sekretar iz Ministarstva zdravlja, prof. dr Vladimir Đukić je naglasio da država ima načina da implementira Nacionalu strategiju za borbu protiv hepatitisa u Srbiji i dodao:

"Potpuno je nedopustivo i stvar je, zaista, dezorganizacije kao i odsustva svake želje da se ljudima koji su oboleli od hepatitisa C pomogne na adekvatan način."

"U ovom momentu novac nije presudan za rešavanje problema pacijenata sa hepatitisom C. Najveći problem je naše neznanje, ignorancija i neželja da se bolesnom čoveku pomogne na adekvatan način, stalno pokušavajući da se pronađe neki izgovor", zaključio je Đukić.


VIŠE: Da li treba paničiti zbog žutice?

Učesnici su se složili da će Strategija omogućiti koordinisanu i usmerenu akciju koju će država preduzeti u borbi protiv hepatitisa čiji je glavni cilj kontrola i prevencija bolesti.


Virus hepatitisa je lako prenosiv i veoma otporan. Procenjuje se da veliki broj obolelih u Srbiji (čak 80 odsto) ne zna da su nosioci virusa, koji nakon dugog boravka u organizmu razara jetru. Razlog za neznanje leži u odsustvu uočljivih simptoma i nedostupnosti adekvatne dijagnostike. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica