Kako prenosi "Vašington Post", statistike su pokazale da u Americi svakih trideset sekundi jedno dete u školi dobije batine po kazni, a to ide i do te mere da mališanima ostaju modrice.

Pogledajte i Fizičko kažnjavanje dece: Tri pitanja koja roditelji sebi moraju da postave

U zemlje koje nisu ukinule ovakav način disciplinovanja spadaju: Alabama, Arizona, Akanzaz, Kolorado, Florida, Džordžija, Ajdaho, Indijana, Kanzas, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Karolina, Oklahoma, Južna Karolina, Tenesi, Teksas i Vajoming. U mnogim od najbrojenih saveznih država, fizičko kažnjavanje zahtreva i odobrenje roditelja, a često se ono i daje!

Ova praksa je naročito zastupljena u Teksasu, a najređa je u Vajomingu.

Pogledajte i Kako batine deluju na ponašanje deteta

Batine kao način za disciplinovanje đaka održavaju se tako dugo jer nastavnici i roditelji veruju da ono deluje, bez obzira na očigledne dokaze da nije tako. Zanimljivo je da je ovo dopušteno u slučajevima kada deca krše važna školska pravila, ali i za nešto manje bitne - poput kašnjenja na čas.

Rezultati istraživanja koje je američki Fond za odbranu dece sproveo 2009. i 2010. godine pokazali su da je, u proseku, 838-oro mališana svakodnevno u državnim školama bilo kažnjavano na taj način. Kada se uzme u obzir da jedna školska godina u SAD ima 180 dana, to znači da u toku nje batine dobije 150.840 učenika, zaključio je "Vašington Post".

Pogledajte i Srbija: Za fizičko kažnjavanje dece ubuduće moguća zatvorska kazna

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.