Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 19 američkih država dozvoljeno fizičko kažnjavanje u školama!

Dok je 31 država zabranila nastavnicima da batinama discipluju učenike, broj onih koje to nisu učinile još uvek je preveliki za zemlju koja važi za prestonicu demokratije. Štaviše, to nije samo stari zakon, već deca često zaista ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako prenosi "Vašington Post", statistike su pokazale da u Americi svakih trideset sekundi jedno dete u školi dobije batine po kazni, a to ide i do te mere da mališanima ostaju modrice.

Pogledajte i Fizičko kažnjavanje dece: Tri pitanja koja roditelji sebi moraju da postave

U zemlje koje nisu ukinule ovakav način disciplinovanja spadaju: Alabama, Arizona, Akanzaz, Kolorado, Florida, Džordžija, Ajdaho, Indijana, Kanzas, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Karolina, Oklahoma, Južna Karolina, Tenesi, Teksas i Vajoming. U mnogim od najbrojenih saveznih država, fizičko kažnjavanje zahtreva i odobrenje roditelja, a često se ono i daje!

Ova praksa je naročito zastupljena u Teksasu, a najređa je u Vajomingu.

Pogledajte i Kako batine deluju na ponašanje deteta

Batine kao način za disciplinovanje đaka održavaju se tako dugo jer nastavnici i roditelji veruju da ono deluje, bez obzira na očigledne dokaze da nije tako. Zanimljivo je da je ovo dopušteno u slučajevima kada deca krše važna školska pravila, ali i za nešto manje bitne - poput kašnjenja na čas.

Rezultati istraživanja koje je američki Fond za odbranu dece sproveo 2009. i 2010. godine pokazali su da je, u proseku, 838-oro mališana svakodnevno u državnim školama bilo kažnjavano na taj način. Kada se uzme u obzir da jedna školska godina u SAD ima 180 dana, to znači da u toku nje batine dobije 150.840 učenika, zaključio je "Vašington Post".

Pogledajte i Srbija: Za fizičko kažnjavanje dece ubuduće moguća zatvorska kazna

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica