Zbunjeni i deca i roditelji, još ne znaju koje škole će raditi uobičajeno, u kojima će časovi biti skraćeni na pola sata, a gde će nastavnici bojkotovati posao.

Pogledajte i Učiteljica uputila poruku roditeljima učenika srpskih škola

U utorak bi, kažu u sindikatima koji protest organizuju, nastavnici trebalo da obaveste decu da li da u sredu spavaju duže ili da porane na časove. A ako se učenici obraduju vešću da nastave nema, radost će biti kratkog daha, jer svaki izgubljen čas mora da se nadoknadi. I to subotom!

Među roditeljima već ima komentara da više ne znaju kada im deca idu u školu, kada ne, da ne žele da se časovi nadoknađuju vikendom... I mimo štrajka, u Beogradu je slično bilo i za vreme vojne parade - jedni su radili, drugi se odmarali pa moraju da nadoknađuju.

I da se sve to dešava bez jedinstvene odluke na nivou države, pa moraju da budu na vezi sa učiteljima i školom, da bi znali kada deca da idu u školu, a kada da ostanu kod kuće.

Pogledajte i S kamerom i u školu: Šta se desi kad roditelji preterano brinu

Iako je bilo upozorenja da je potpuna obustava nastave u školama protivzakonita, prosvetari ne odustaju od štrajka. Kažu, neće se predomisliti ni posle sastanka, u utorak u 13 časova, na koji ih je pozvao ministar prosvete dr Srđan Verbić.

"Ne očekujemo da će sastanak sa ministrom promeniti bilo šta", smatra Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti, jednog od četiri sindikata koji organizuju jednodnevni štrajk.

Oni imaju dva ključna zahteva. Jedan je da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru u iznosu od deset odsto. Jer u tom slučaju, kažu, plata nastavnika na početku karijere bila bi 37.000 dinara. Drugi zahtev je uvođenje platnih razreda, ali tako da bude usklađeno u svim sektorima koji se finansiraju iz budžeta. Oni traže da nastavnici zarade jednako kao visokoobrazovani službenici sličnog ranga u drugim ministarstvima.

Pogledajte i Dete i muzika: Kada je vreme za započinjanje muzičkog obrazovanja

"Ne znamo još tačno koliko će se škola priključiti", kaže Brajković. "Od 1.764 osnovne i srednje škole u Srbiji, oko 1.300 učlanjeno je u neki od naša četiri sindikata. Videćemo koliko će ih obustaviti nastavu. Neki to neće uraditi iz straha. Mnogi će samo skratiti časove."

Brajković kaže da roditelji ne treba da budu zbunjeni i ljuti, jer će u utorak znati da li će određena škola štrajkovati.

Ovim povodom oglasio se u ponedeljak i ministar prosvete dr Srđan Verbić. On je tokom posete najstarijoj školi u Šumadiji rekao da obilazi škole kako bi čuo šta misle i drugi nastavnici, koji se ne pojavljuju u medijima kao predstavnici sindikata sa njihovim zahtevima.

"Iz prosvete se svakodnevno čuju zahtevi za moju ostavku i to nije ništa neuobičajeno, jer svakog dana čujemo da neko traži ostavku ministra", rekao je Verbić i dodao da prosveta nisu samo sindikati, već i mnogi drugi ljudi koji ne dobijaju priliku da za medije izjave šta su njihovi ciljevi, pišu Novosti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.