Svetski dan hrane i hleba je prvi put u kalendaru zabeležen 1945. godine i to na inicijativu Ujedinjenih nacija. Ove godine, Srbija ovaj praznik slavi pod sloganom "Brini o zemlji, nahrani svet", uz podršku Ministarstva zdravlja.


Pogledajte i Dečja ishrana: Deset načina da mališan usvoji zdrave navike

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odredila ciljeve Svetskog dana hrane i hleba, a oni su:

  • Promovisanje porodične poljoprivrede koja se oslanja na porodični rad (šumarstvo, ribolov, stočarstvo)
  • Podsticanje učešća seoskog stanovništva, naročito žena u odlukama i aktivnostima koji utiču na njihove životne uslove
  • Podsticanje proizvodnje hrane i stimulisanje nacionalnih, bilateralnih i nevladinih napora u tom cilju
  • Povećanju svesti javnosti o problemu gladi u svetu

Oktobar se, inače, smatra mesecom pravilne ishrane. Svetski dan hrane i hleba se prvi put u našoj zemlji proslavio 2001. godine, a praznik je usmeren na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Statistike pokazuju da u svetu gladuje oko milijardu ljudi, i to ne samo posledica nedostatka prinosa, već i visoke cene namirnica i loše ekonomske situacije usled svetske ekonomske krize.

Svetski dan hrane i hleba je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura svetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, što pruža mogućnost za obezbeđivanje dovoljne količine hrane za celu svetsku populaciju.

Pogledajte i Kako naučiti dete da prepozna osećaj sitosti

Kada pominjemo hleb, postoje dokazi da je ovo najstarija namirnica napravljena ljudskom rukom, a datira još 12.000 godina pre Hristovog rođenja. Hleb je odraz kulture življenja, nezamenljiv sastojak u ishrani ljudi širom sveta. Svaki grad, država, nacija ima drugačiji način spremanja hleba, a upoznajući njihove recepte, upoznajete i njihovu kulturu, piše Srbija danas.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.