Pre deset godina u OOŠ "Vladislav Ribnikar" i Treću beogradsku gimnaziju uvedena je dvojezična nastava, kao rezultat bilateralnih sporazuma izmedju Republike Srbije i Republike Francuske, odnosno Republike Italije. Prva generacija dvojezični program pratila je u dva odeljenja sedmog razreda i u jednom gimnazijskom, podeljenom na dve jezičke podgrupe. Najveći broj učenika ove generacije i osnovaca i gimnazijalaca završio je ili završava studije neretko i na Univerzitetima u frankofonim i italofonim sredinama.

U prvoj deceniji rada ovaj program je dao izuzetne rezultate i svake godine izaziva sve veće interesovanje učenika da 7. i 8. razred pohadjaju na francuskom jeziku, odnosno na francuskom i italijanskom u sve četiri godine gimnazije, tako da se danas ovaj vid nastave realizuje u 4 odeljenja osnovne škole i 8 odeljenja gimnazije.

Ova nadasve izuzetna prilika i mogućnost za sticanje obrazovanja na stranom jeziku u državnim školama, vredna je pažnje i poštovanja, i zbog činjenice da je iziskivala izuzetno zalaganje da nastavu nejezičkih disciplina drže na francuskom odnosno italijanskom jeziku. Projekat dvojezične nastave svojevrsni je izazov posebno za nastavnike stranog jezika čiji se način rada i inovativne metode logično prilagođavaju zahtevima visoke jezičke kompetencije učenika.

Desetogodišnji period je pravo vreme da sagledamo šta smo uradili, dokle smo stigli i koje su dalje perspektive projekta, ali i dovoljno dug period da na trenutak budemo i slavljenici. Pozivamo vas da prisustvujete svečanosti koju će učenici OOŠ „Vladislav Ribnikar“ i Treće beogradske gimnazije prirediti u sredu 8.oktobra u 18h u SKC-u.

Svečanosti će kao dragi gosti, pored pomoćnice ministra prosvete gospodje Zorane Lužanin, prisustvovati i ambasadori Francuske i Italije, gospođa Kristin Moro i gospodin Đuzepe Manzo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.