Centar za sprečavanje nesreća upozorio je tokom proteklog vikenda da u Srbiji nema zakona, pa ni obaveza vezanih za upravljanje, inspekcijski nadzor i bezbednost na prostorima za dečju igru. Centar upozorava i da set standarda Evropske unije za bezbednost na terenima za igru i sport, nije dostupan svima jer košta 40.000 dinara.

Pogledajte i Kako sprečiti dečje povrede u parkiću

Nakon teške povrede jedanaestogodišnjeg dečaka, koja se dogodila kada je na njega pala metalna konstrukcija gola na igralištu u Barajevu, posle nepune tri nedelje desila se identična nesreća - ovoga puta u Knjaževcu - ali, nažalost, sada sa tragičnim posledicama, upozorio je Centar.

U saopštenju se ističe da su raznim zakonima zaštićeni manjinske grupe, potrošači, domaće i divlje životinje, biljke, što raduje, ističe se u saopštenju.

"Ono što nas brine i šta nas ne ostavlja ravnodušnim jeste činjenica da deca kao najranjiviji deo našeg društva nisu na ovoj listi i da se samo na osnovu retkih zakona, kao što je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, može zahtevati, kontrolisati, ali i kažnjavati odstupanje od zakona, odnosno ugrožavanje bezbednosti dece", ukazao je Centar.

Pogledajte i Prva pomoć kod povreda

S druge strane, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, propisao je da svi zaposleni, pa i oni u školama i vrtićima moraju imati procenu rizika za svoja radna mesta, što podrazumeva identifikaciju opasnosti i štetnosti kojima su izloženi i primenu mera za njihovo otklanjanje. Naravno ovo važi samo za zaposlene, od direktora do čistačice.

"A deca?", pita Centar.

Dece kao da nema u tim školama i vrtićima, kao da za njih nema istih tih, pa još i gorih, i opasnosti i štetnosti, navodi se u saopštenju. Centar za sprečavanje nesreća pita da li je sve što ovo društvo može da ponudi deci u školama „Osiguranje od posledica nezgode“.

Pogledajte i Prelomi kostiju kod dece

"Može li neko osim retkih nevladinih organizacija, kao što je Udruženje 'Roditelj', da spomene reči prevencija, edukacija, primena standarda?", pitaju se u Centru, prenosi Mondo.